Meneroka makanan tradisional British versi halal di London

Antara semua post dalam blog ni, yang paling popular ialah blog tentang London, Dan juga ramai orang mesej saya tanya saya tentang London, terutamanya tentang makanan di sana..

Tahun 2017, saya balik kampung, tapi bukan semata-mata, sebenarnya saya nak buat kajian tentang “makanan tradisional british” tapi versi halal.

Jadi, untuk orang yang ada plan nak pergi ke London, dan nak cuba rasa makanan tradisional tapi versi halal.. bolehlah tengok video siri yang di bawah ni 🙂

Fish and Chips

Fish & Chips memang terkenal sebagai makanan tradisional British. Dalam episod ini, Rhys akan membongkar rahsia di sebalik proses penyediaan hidangan terkenal ini dari ikan dan ubi kentang mentah menjadi hidangan ikonik UK.

Chippy, iaitu kedai yang menghidangkan Fish & Chips di UK boleh didapati di hampir segenap pelusuk United Kingdom. Namun hati-hati, tidak semuanya menghidangkan hidangan yang halal, kerana secara asli, bater yang digunakan dicampur dengan minuman seperti arak. Mr Fish memastikan semua makanannya dijamin halal.

Nak tahu bagaimana rasanya? Saksikan

Jellied Eels

Jellied Eels atau dalam Bahasa Melayu, Agar-Agar Belut merupakan makanan tradisional British yang berasal sejak abad ke-18, dan terkenal di London.

Revolusi Industri merupakan kemuncak populariti makanan ini apabila Jellied Eels menjadi makanan harian orang di London. Oleh kerana keadaan Sungai Thames yang kotor dan tercemar ketika itu, banyak spesis ikan yang tidak bertahan, kecuali belut.

Jellied Eels merupakan makanan yang mudah untuk disediakan. Belut dipotong dan dimasak dalam air dan cuka, kemudian ditambah sedikit rempah seperti buah pala dan jus lemon. Oleh kerana belut merupakan makanan yang semula jadi gelatin, belut yang dimasak mengeluarkan protein, seperti kolagen dan apabila disejukkan terhasil jeli.

Saksikan video ini untuk melihat reaksi dan komen Rhys William mengenai Jellied Eels.

Pie and Chips

Pie merupakan makanan yang sudah wujud di zaman pemerintahan Rom dan Mesir Purba. Pai tiba di England seawal abad ke-12 dan merupakan antara makanan yang paling sinonim dengan masyarakat Britain.

Walaubagaimanapun, agak sukar mencari restoran yang menghidangkan pie yang halal, kerana menjadi kebiasaan pie disediakan di pub. Rhys William​ dalam pengembaraan Mat Salleh Cari Makan​ singgah ke restoran Pie Republic​ yang menyajikan makanan Tradisional British yang dijamin Halal.

Nak tahu macam mana rasa Pie and Chips? Tonton video sampai habis

British Curry

Kari memang sinonim dengan masyarakat India, tapi tahukah anda kari sudah menjadi makanan kebangsaan United Kingdom. Selain daripada peningkatan masyarakat etnik India dan Pakistan di UK, kari merupakan makanan kegamaran Queen Victoria dan sudah mula diperkenalkan kepada rakyat UK seawal abad ke-18.

Kari di UK adalah berbeza dengan kari di India mahupun di Malaysia. Ianya telah diubah suai sesuai dengan cita rasa tempatan. Nak tahu macam mana orang UK makan kari? Tonton

Afternoon Tea

Kalau di Malaysia kita ada sesi “mengeteh”, di UK mereka panggil Afternoon Tea!

Afternoon Tea merupakan sebahagian dari budaya United Kingdom dan menjadi amalan kebanyakan di UK, dari Istana hinggalah ke rumah-rumah rakyat biasa.

Rhys William ke Kafe Muffin Man, sebuah kafe yang terkenal di London dengan pelbagai hidangan tradisional British.

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan)

Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna perwarna, dia masih guna “bunga telang”

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi kerabu ni, dan tengok saya kecek kelate? Jom tengok video! Tengok di bawah ni..

p.s. Juga ada guest appearance dari seorang “minah salleh” boleh cakap bahasa melayu!

Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Bila saya sampai Malaysia 4 tahun lepas, makanan pertama saya makan ialah “nasi lemak”.

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi lemak paling sedap di KL. Kalau korang duduk KL, korang mesti cuba makan kat situ!

Nama kedai tu “Nasi Lemak Wanjo” bermula operasi tahun 1963, dan kira anatara satu kedai nasi lemak tertua di Kuala Lumpur. Cara dia masak nasi lemak tak berubah sejak 1963, jadi nasi lemak dia masih rasa asal. Contohnya, dia masih masak guna tong kayu. Bila saya makan sana, confirm nasi lemak paling sedap saya pernah makan.

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi lemak ni? Jom tengok video bila saya pergi sana. Tengok di bawah ni..

Saya harap korang suka video ni, kalau ada apa2 feedback bagitau je lah, sebab ni video pertama saya buat gaya macam ni.. Cuma tolong jangan kecam ya hihi

Makan angin di Kuala Lumpur… ya betul, KL!

Misi meneroka dan menjelajah Kuala Lumpur bersama Tourism Malaysia dan #AboutKL

Bila saya tanya kawan2  pasal apakah yang menarik kat KL, biasanya dia kata “Tak ada apa2 kat KL, kalau nak pergi jalan2 lagi best pergi luar KL”. Sama bila saya tanya pelancong dari luar negara pendapat pasal Kuala Lumpur, dia kata sama juga.

Sayanglah.. sebab pendapat ini memang tak betul. Sebenarnya ada banyak tempat menarik dan unik kat Kuala Lumpur. Dalam blog post hari ni saya akan kongsi pasal tempat unik dan wajib untuk dilawati bila di KL.

Saya tak nak cerita pasal tempat “biasa” untuk melancong (KLCC, Dataran Merdeka dan lain2) saya nak cerita pasal tempat unik dan sembunyi sikit (orang putih panggil tu “Hidden Treasures”).

Sebelum saya kongsi, saya nak ucapkan Terima Kasih banyak2 kepada Tourism Malaysia dan #AboutKL. Bulan Disember 2016 mereka jemput saya ke event “AboutKL 2.0” dan bawa saya dan lebih kurang 15 orang “blogger” ke tempat2 di bawah ni sepangjang 2 hari.

Makanan

Nama blog saya “Mat salleh cari makan” kan. Jadi saya mulakan blog ni dengan bahagian pasal tempat makan dan restoran. Jangan risau, semua tempat saya tulis dibawah adalah halal.

Cafe Old Market Square

Cafe ni terletak dekat dengan Dataran Merdeka dan Masjid Jamek. Sebenarnya cafe ni ialah salah satu cafe paling tua di Kuala Lumpur, dan situ buka tahun 1928. Walaupun bandar Kuala Lumpur dah berubah banyak sejak 1928, cafe yang ni masih ada sama menu dan jenis makanan sama dengan zaman dulu. Bagunan pun sama, masih original (walaupun ada restoration sikit). Suasana dalam cafe ni pun seronok, sebab bila makan kat sana rasa macam “step back in time” (maaf saya tak tahu macam mana tulis ayat tu dalam BM)

Atas tu gambar dengan pelbagai jenis makanan kat sana. Yang bawah kiri ialah roti bakar dengan telur separuh masak, yang bawah kanan mee goreng.

Saya rekomen cuba makan Roti Bakar (dia bakar cara asli, bakar atas arang), Rojak (Pasembor) dan Chee Cheong Fun situ.

Sebab cafe tu dekat pusat bandar, dia hanya buka hari kerja dan tutup pukul 6 petang. Kalau boleh saya rekomen pergi sana untuk breakfast. Untuk maklumat lanjut, lawati instagram mereka di sini #CafeOldMarketSquare

 

Annalakshmi Vegetarian Restaurant

Restoran ni terletak dalam kawasan Brickfields* atau “Little India”. Biasanya orang pergi Little India kalau nak makan kat restoran “banana leaf” (daun pisang) sebab makanan tu memang gaya India, dan lagipun kebanyakan makanan tu Vegitarian.

*Korang tahu tak kenapa Brickfields ada nama macam tu? Sebenarnya nama “Brickfields” asal dari perkataan Inggeris “brick” yang maksud “batu-bata”, dan “fields” yang maksud “padang”. Pada awal 1881, bandar Kuala Lumpur ada pembakaran besar (Great Fire). Lepas tu orang suruh semua rumah dan bagunan mesti dibinakan dengan batu-bata. Kilang batu-bata tu terletak dalam kawasan Brickfields. Batu-bata tersebut dikeringkan atas padang sebelum sedia untuk dijual. Sebab itu dapat nama “Brick Fields”. Menarik kan?

Restoran Annalakshmi ni adalah unik untuk beberapa sebab. Sebab nombor satu, restoran ni tak ada menu dia operate sebagai buffet. Lagipun yang tukang masak sana tak ikut resipi dalam buku, dia ikut resepi dia sendiri atau “family recipe” dia belajar sejak zaman dulu. Sebab itu makanan sana selalu berubah dan boleh cuba makanan baru setiap kali pergi. Sebab nombor dua, restoran ni beroperasi sebagai “Social Enterprise”, 80% staff dia volunteer (sukarelawan). Mereka buat sistem “pay what you wish”. Misi dia semua orang makan puas, walaupun mungkin orang tak mampu. Inilah saya hormat. Sebab nombor tiga, mereka memang pandai makanan India, dan dia ada dua bahagian makanan, makanan dari India Utara, dan makanan dari India Selatan. Percaya atau tak, ada beza antara dua makanan tu, dan mereka kat restoran sudi ajar saya beza dan recommend cara nak makan makanan tu untuk dapat pengalaman penuh. Kalau korang dekat Brickfields, wajib cuba makan kat situ.

Yang pinggan atas ada makanan India Utara, yang bawah makanan India Selatan

Untuk maklumat lanjut, lawati website dia di sini > #annalakshmi

Ali, Muthu & Ah Hock

Cafe /Kopitiam yang ni ramai orang tak tahu, tapi dia rugi sebab tak tahu 🙂 Cafe ni “specialise” dalam makanan tradisi Kuala Lumpur, dan ada pelbagai jenis makanan. Tema dia “multicultural dan multiracial” dan dia ada makanan Melayu, Cina dan India. Sebenarnya nama dia  Ali, Muthu & Ah Hock dia pilih sebab ada nama Melayu (Ali), India (Muthu) dan Cina (Ah Hock).

Makanan semua dia buat dengan “passion”, jadi makanan tu rasa sedap sangat. Sebenarnya nasi lemak dia sudah menang anugerah (award) untuk “best nasi lemak”. Masa saya pergi sana saya cuba kuih nyonya dia (tengok gambar bawah). Pergh, lazatnya kuih dia. Karipap pun sedap dan rasa unik juga.

Sedapnya kuih ni

Kalau korang berada dekat Jalan Petaling, pergi sana dan cuba makanan dia. Mesti makan puas tahu 😛

Untuk maklumat lanjut, lawati instagram dan hastag dia di sini > #AMAH

Precious Old China

Restoran ni terletak dalam Central Market di tingkat 1. Walaupun dari luar restoran tak nampak besar sangat, dalam restoran ni luas dan penuh dengan hiasan tradisi dan cantik. Mereka pakar makanan “Straights Chinese” atau “Baba Nyonya”, jadi gaya makanan mereka lain sikit dari makanan biasa. Contoh, situ saya makan “Laksa Nyonya”, laksa ni nampak macam laksa biasa tapi cita rasa dia sangat unik dan berkrim. Lepas makan tu saya tanya perkerja sana kenapa laksa tu rasa berkrim sangat, dan dia kata sebab kebanyakan makanan nyonya guna banyak santan.

Sebab mereka suka guna santan, dia pun ada banyak jenis pencuci mulut 😀 Saya boleh rekomen Sago Melaka situ. Sebab banyak makanan situ berkrim, confirm rasa kenyang.

Gambar atas tu Sago Melaka, yang bawah Laksa Nyonya. Dua2 rasa berkrim

Untuk maklumat lanjut, lawati hastag dia di sini #preciousoldchina atau website dia sini 

Dinner In The Sky

Pernah dengar “Dinner In The Sky” tak? Sebenarnya dia campur makan dan pengalaman, sebab bila pergi situ memang makan di langit!

Situ ada satu meja makan besar dia angkat guna kren. Tapi jangan risau sebab kerusi dia ada tali pinggang, jadi tak boleh jatuh. Kalau cuaca baik dia boleh angkat meja tu sampai ketinggian 50m. Jadi boleh makan sambil tengok pemandangan KLCC dan pencakar langit Kuala Lumpur. Makanan dia pun sedap, cuma kena jaga2 pinggan tak terjatuh ke bawah haha.

A photo posted by #AboutKL (@aboutkl.my) on

Tengok gambar atas tu dan cuba bayangkan tu tergantung 50m atas tanah tu. Credit gambar AboutKL

Kalau gayat (macam saya) takpe, cuba je lah. Orang putih kata “once in a lifetime experience”. Kalau nak tengok gambar lagi dari situ, dan tahu lagi pasal Dinner In The Sky tu tengok hashtag dia dekat Instagram #ditsMalaysia

Tempat Menarik dan Seronok

Ok bahagian makanan dah habis, jadi sekarang saya nak cerita sikit pasal tempat menarik untuk lawati di Kuala Lumpur. Mungkin tempat ni korang dah pernah dengar, atau pernah pergi. Tapi kalau korang tak pernah pergi saya cadang korang cuba.

Mud – The Musical

Dua kali sehari setiap hari di Panggung Bandaraya ada satu “musical” yang menunjuk sejarah Kuala Lumpur dan bagaimana bandar Kuala Lumpur ditubuhkan.

Mereka mengajar sejarah Kuala Lumpur melalui cerita pasal 3 orang (Mamat, Meng and Muthiah) dan perjalanan dia di Kuala Lumpur. Walaupun rancangan ni tak panjang sangat, saya belajar banyak pasal sejarah dan budaya Kuala Lumpur. Musical tu pun tak bosan, sebab yang pelakon situ terlibat penonoton di audience. (apa dia buat dengan penonoton saya tak akan bagitau, sebab nanti bila korang pergi takde surprise kan haha)

Panggung Bandaraya juga ialah bagunan bersejarah, dan itu salah satu bagunan yang pertama dibinakan di Kuala Lumpur. Dia terletak di sebelah Dataran Merdeka, dan kalau korang melawat sana saya cadang pergi tengok Mud tu.

Panggung Bandaraya. Credit gambar ke mudkl.com

Untuk maklumat lanjut, lawati hastag dia di sini #MudKL atau website dia sini 

Petaling Street/Chinatown

Petaling street atau Jalan Petaling terletak dalam kawasan “Chinatown” dekat dengan Stesen LRT Pasar Seni.  Seluruh Chinatown masih ada bagunan lama dari zaman Kuala Lumpur dulu dan situ memang kira macam kawasan “heritage”.

Pasar di Jalan Petaling

Yang paling famous (dengan orang malaysia dan pelancong luar negara) ialah Pasar Jalan Petaling (Petaling Street Market). Dalam market ni kebanyakan gerai jual product murah untuk pelancong (macam beg brand palsu, baju dan lain2). Tapi, mungkin korang tak tahu dalam market ni ada gerai yang sembunyi sikit dan masih jual benda sama macam dulu (sebelum market menjadi terlalu fokus kepada pelancong). Contohnya, kat situ ada satu gerai jual susu soya, dan gerai dia masih berada di tempat sama dan guna resipi sama sejak pasar tu buka. Tengok gambar bawah ni. Dalam market pun ada orang jual makanan sama macam zaman dulu seperti apam balik, berangan bakar, ikit bakar dan lain2.

Susu soya ni tak berubah resipi sejak zaman KL dulu

Kalau korang lalu situ, pastikan korang pergi tempat ni “Sin Sze Si Ya Temple” terletak dekat Lebuh Pudu. Temple yang ini ialah temple Cina paling tua di Kuala Lumpur dan dibinakan pada tahun 1864. Sebenarnya dalam temple ni besar sangat tapi temple sembunyi sikit. Masa kitaorang pergi sana, kita ada tour guide bawak kitaorang dan dia bagitahu latar belakang temple ni dan apa maksudnya semua benda dalam temple. Kalau korang lalu Chinatown, dan terutamanya kalau korang tak pernah pergi temple Cina, cuba cari guide bawak korang pergi sana.

Dalam Sin Sze Si Ya Temple

Central Market

Central Market terletak di pinggiran Chinatown dan dekat dengan Stesen LRT Pasar Seni. Sebenarnya Central Market juga dipanggil Pasar Seni.

Central Market ialah tempat yang sangat menarik sebab bagunan situ ada sejarah dan lagi dalam bagunan dah dapat transformasi menjadi tempat seronok untuk pelancong.  Central Market dibinakan pada tahun 1888 dan asalnya adalah pasar basah utama di Kuala Lumpur. Walaupun sekarang dah berubah dan jadi pasar pelancong, bagunan tak berubah dan masih mengekalkan struktur dan design asal.

Dalamnya ada pelbagai tema untuk tunjuk semua kaum di Malaysia. Situ ada lorong Melayu, Cina dan India. Juga situ ada tempat menjual seni dan kraf dari Orang Asli. Kat belakang Central Market ada tempat tukang lukisan, dan kebanyakan orang situ sudah lama buka di situ.

Pergi sana dan jalan sekeling kawasan dalam termasuk tingkat 1, mesti seronok. Situ kadang2 buat event dan persembahan budaya. Ikuti hashtag dia #centralmarketkualalumpur untuk update pasal event dan persembahan.

Muzium Negara

Kalau korang tak pernah pergi Muzium Negara, saya suruh korang pergi secepat mungkin! 😀 Situ tempat terbaik kalau nak belajar lagi pasal sejarah dan budaya Malaysia dan Kuala Lumpur. Rasanya saya boleh tulis satu blog pasal muzium tu sahaja haha.

Tapi dalam post ni saya nak share pasal satu pameran sedang dibuka kat sana. Namanya “Pameran Wayang Kulit Nusantara: Simbolisme Di Sebalik Layar” dan dia buka sampai hujung Februari 2017.

Semua dalam pameran ni pasal latar belakang dan jenis Wayang Kulit di Malaysia dan Asia.

Wayang Kulit ialah satu aktiviti tradisi di Malaysia, mesti korang pernah dengar atau pernah tengok kan? Tapi sayanglah sebab nampak macam aktiviti ni tak diambil oleh generasi muda, dan saya takut nanti itu hilang 🙁 Sebab itu saya suka pameran ni sebab masih boleh belajar semua pasal wayang kulit. Contoh, beza anatara wayang kulit di Perlis/Kedah dan di Kelantan.

Kalau korang baca ni sebelum Februari 2017 dan korang ada di Kuala Lumpur, pergilah tengok. Kalau baca ni selepas Februari 2017 janganlah kecewa, Muzium Negara buat banyak pameran setiap tahun. Boleh tengok apa2 update dari dia di hashtag dia #jabatanmuziummalaysia 

Saya tengah tengok wayang kulit yang besar

P.S. Mungkin korang ingat baru2 ni ada orang jadi viral sebab dia buat wayang kulit watak “superhero” dan “star wars”? Kalau nak tengok dia ada wayang kulit viral tu dalam pameran tu :- )

Wayang kulit “Darth Vader” dari Star Wars

 

Hotel

Mungkin kalau korang tinggal luar di Kuala Lumpur korang nak cari hotel murah dan terbaik di KL. Masa kita buat program AboutKL ni kita tinggal di satu hotel terletak di kawasan pusat bandar KL. Nama hotel tu Avenue J Hotel dan dia baru habis bina tahun lepas. Seni bina dia seperti bagunan lama dan hotel tu terletak di pertemuan Sungai Klang dan Sungai Gombak, tempat tepat Kuala Lumpur dimulakan.

Tak seperti hotel lain di kawasan sana, hotel ni fokus kepada bagi tetamu dia service terbaik. Bilik besar dan hiasan dia modern. Juga hotel ni terletak sebelah cafe Old Market Square saya sebut atas, jadi senang kalau duduk hotel dan nak beli breakfast.

Bilik hotel besar dan selesa. Lokasi pun terbaik

Tengoklah informasi dan gambar hotel di instagram dia #AvenueJHotel

Kesimpulan

Di atas ni adalah tempat2 saya melawati dengan program AboutKL 2.0 ni. Saya tahu Kuala Lumpur ada banyak lagi tempat menarik dan unik, dan yang tempat atas fokus kepada pusat bandar sahaja. Orang putih kata ni “tip of the iceberg” (maksudnya kita hanya cakap pasal sedikit tempat dan ada banyak lagi kita belum cakap).

Saya harap korang belajar sikit pasal tempat baru, atau korang dapat cadangan untuk tempat pergi. Tunggu nanti saya akan update lagi pasal tempat2 lain di Kuala Lumpur.

Tapi menarik kan? Jadi lepas ni korang pun cuba pergi tempat2 saya cadang atas ni. Lagi, saya rekomen korang follow #AboutKL, sebab dekat sana mereka akan bagi informasi lagi pasal tempat2 di Kuala Lumpur

Ingat Kuala Lumpur bukan hanya trafik jem sahaja, tapi Kuala Lumpur ialah destinasi seronok untuk melancong juga 🙂

#AboutKL
#DekatJe
#TourismMalaysia

Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Ok, nama blog saya ialah “Mat Salleh Cari Makan”, tapi dah lama sejak saya post pasal jalan2 cari makan :O.. sabar ya, post hari ni tak ada apa2 selain dari makanan 😀

Introduction

Bulan lepas saya tiba2 pergi Penang sekejap untuk jalan2 situ dan makan banyak kat situ. Ramai orang kata Penang ialah tempat “heaven” untuk orang suka makan.. termasuk orang putih pun heboh2 pasal makanan Penang.. Jadi saya pergi dan tengok.. Tapi sebab saya cuma ada satu hari kat situ, saya kena makan dan cuba semua dalam satu hari (jangan cakap abang tamak! :D) Sebab itu panggil trip ni “Misi Mencari Perut Buncit”..

Bila saya sampai kat Penang, benda yang pertama saya nak buat ialah tengok seni2 di kawasan “Heritage” kat Georgetown. Itu hanya satu benda “gaya pelancong” saya buat. Masa saya kat situ saya record video ni melalui “Facebook Live”

Breakfast

Masa saya kat Penang saya duduk dekat satu homestay di kawasan “Little India” dan tuan homestay tu bagi saya recommendation untuk satu restoran untuk makan breakfast gaya “indian”

Walaupun saya dah biasa makan roti telur, saya nak cuba roti telur kat restoran tu. Sebenarnya itu betul2 sedap, sebab dia buat roti tu fresh, jadi dia rasa “fluffy”

Yang lain ialah “Idli”. Dia sebenarnya tak rasa macam apa2 (mat salleh panggil cita rasa tu “bland”) tapi dia bagi kuah, bila makan Idli dengan kuah sekali barulah rasa sedap.

Yang satu lagi saya tak ingat nama (Update. Lepas baca komen, baru tau nama makanan tu ialah “Puri”. TQ ke yang komen 🙂 ), tapi yang lain tu sangat unik sebab dalam bentuk tu kosong macam balon. Kat restoran tu dia bagi kuah dan daal, so dengan yang “balon” tu boleh isi dengan kuah dan daal tu. Sedapnya.

Brunch

Nasi Kandar Penang

Saya rasa bersalah kalau saya pergi Penang tapi tak makan Nasi Kandar Penang. Jadi saya pergi sana untuk brunch. Sebenarnya saya ada kawan cadangkan saya cuba “Nasi Kandar Beratur” dan saya memang nak cuba situ… tapi masa sampai restoran tu dia tutup. Sebenarnya dia buka malam, tapi saya ingin nak makan nasi kandar untuk lunch.

Takpe, saya cari restoran yang lain (nasib baik banyak restoran kat Penang 😀 )  Walaupun restoran tu macam biasa nasi kandar dia sedap sangat (saya cari yang dekat je, sebab yang restoran kawan cadang tutup saya takde recommendation lain). Berbanding dengan nasi kandar saya pernah makan kat KL, serious sedap.

Bagi saya, yang benda buat itu sedap ialah cara orang situ campur kuah atas nasi. Lepas order daging dan sayur, dia letak banyak jenis kuah dari banyak jenis kari atas nasi tu. Itu yang buat nasi tu lazat. Saya rasa orang kerja sana mesti belajar apa kuah2 untuk campur, sebab saya rasa kalau saya pilih kuah untuk campur tu itu tak jadi haha.

Nasi Kandar Penang

Lunch

Nasi lemak goreng

Saya ada lagi satu kawan cadangkan saya cuba “Nasi Lemak Goreng” kat situ. Menarik tu, sebab saya suka nasi lemak dan saya pun suka nasi goreng – tapi tak pernah “combine” makanan tu. Tengok video bawah (dirakamkan melalui facebook live masa saya ada kat situ)

Inilah gambar nasi lemak goreng tu. Nampak macam nasi goreng biasa kan

Lunch 2

Hokkien Mee Soup

Satu lagi makanan dicadangkan dari kawan saya ialah “hokkien mee soup”. Saya rasa saya pernah cuba, tapi tak ingat cita rasa dia. Kali ni saya nak cuba itu lagi, tapi cara unik sikit. Kali ni saya pergi restoran “vegetarian” dan cuba kat situ. Restoran tu terletak di Gurney Plaza.

Soup tu sangat unik, sebab kuah dia rasa lain sangat. Saya tak boleh tulis pasal cita rasa dia, sebab tak pernah rasa apa2 sama macam tu. Lagipun, dalam soup tu dia letak tiga jenis mee, satu yang tebal, satu macam mee biasa dan lagi satu nipis macam bihun. Unik tapi boleh tahan. Yang benda saya tak boleh tahan ialah sambal/sos merah tu (tengok gambar bawah Pedas gila! Saya ingat saya orang boleh tahan pedas, tapi ni lain macam.. Sebab itu tak makan sambal tu 😀

Vegetarian mee soup. Yang sos merah tu pedas gila

Afternoon tea

Cendol

Setakat ni, semua saya makan ialah makanan “savoury” (savoury dalam bahasa melayu tu apa ya?) so saya rasa macam nak minum something manis. Nak cari cendol. Lagi satu, cendol ialah makanan wajib cuba di Penang, kan?

Cendol dia, simple tapi sedap

Saya jumpa satu gerai di Penang Road (Jalan Penang) dengan ramai sangat orang tengah beratur.  Bila saya tengok, rupanya ada gerai buat cendol. Pakcik tu lajunya buat cendol, sebab ramai orang tunggu. Mestila sedap kalau orang sudi beratur. Saya pun beratur.

Tak lama lagi dapat cendol tu (tengok gambar atas). Perghhhhhh sedapnya cendol tu, lain macam. Susu dia rasa segar, biji cendol pun banyak. Gula tak banyak tapi cukup. Juga ada sedikit rasa masin, bagi saya yang rasa masin tu meningkat rasa dia. Sedap beb!

Gerai tu penuh dan tak ada meja. Takpela saya makan tepi jalan je

BTW, nak tanya korang. Apa perkataan sesuai untuk cendol. Orang MAKAN cendol atau orang MINUM cendol?

 

Afternoon tea 2

Kuih di belakang Pulau

Lepas semua atas tu (ingat semua ni dalam satu hari sahaja) saya rasa saya nak pergi tempat selain dari bandar di Penang. Sebab itu saya naik kereta pergi belakang Pulau. Dekat Georgetown semua macam bandar, kalau nak cari pantai atau kampung kena pergi belakang pulau sikit.

Masa “otw” pergi belakang saya nampak satu gerai depan rumah kampung jual kuih, jadi rasa macam wajib saya berhenti kereta dan beli kuih sikit. Malangnya saya takde gambar kuih tu, sebab lepas beli kuih tu, ia terus masuk perut saya. Sorry ya 😀

Walaupun pelbagai jenis kuih (termasuk favourite saya, tak tau nama  tu tapi dia hijau) semuanya segar dan rasa fresh.

Dinner nombor 1

ABC and Laksa Penang

Sudah sampai di pantai belakang pulau dan saya rasa terkejut sangat. Takde ramai orang situ, sebab dekat bandar tu ramai orang pelancong, tapi bila sampai pantai belakang pulau tak ramai sangat. Rugi la diaorang, sebab sebenarnya Penang ada pantai2 cantik sana.

Malangnya, masa saya sampai di pantai tu tiba2 hujan 🙁 Saya tak dapat relax atas pasir tu, jadi saya duduk di satu kedai dan makan lagi 😛

Lepas ni saya buat salah. Saya order ABC (ais batu campur) dan terus makan. Tapi bila hujan dan makan ABC… tak lama lagi otak beku (brainfreeze) hahaha.. Tapi berbaloi lah sebab ABC tu sedap

Inialah ABC dia, dan punca “otak beku” saya..

ABC dah buat saya “brain freeze” jadi saya nak panaskan badan sikit. Sebab itu saya order Laksa Penang.

Kalau terus terang, saya tak beberapa suka Laksa (mohon jangan kecam ya) sebab dia rasa terlalu macam ikan. Saya cuba Laksa kali pertama 2 tahun lepas tak silap, dan sejak tu tak makan Laksa lagi. Tapi, saya kat Penang kan.. tak boleh balik KL kalau tak cuba Laksa Penang.

Sebenarnya dia OK, sebenarnya lebih dari OK. Saya suka sangat Laksa kali ni. Sebab, walaupun boleh rasa ikan dalam kuah tu, rasa tu tak terlalu kuat. Bila campur dengan bahan2 lain dan mee tu, sedap. Lepas saya habiskan tu saya rasa macam saya rugi betul 2 tahun tak makan Laksa huhu

Otak dah beku dari ABC tu, saya cuba panaskan badan dengan Laksa ni

Dinner 2

Char kway teow

Ok, sekarang saya dah rasa kenyang dan macam saya dah tambah 5kg kat berat badan saya… tapi ada lagi satu makanan saya mesti cuba sebelum pulang ke KL. Char kway teow.

Saya pernah makan kway teow goreng banyak kali. Tapi beza dengan Char kway teow dan kway teow goreng ialah cara dia masak. Kadang2 kway teow biasa macam kering sikit, tapi char kway teow saya cuba di Penang ada banyak sos, dan banyak isi juga (udang, sotong dan banyak lagi saya tak tau nama) Sos dia enak, dan mee tu rasa segar pulak. Sebab banyak sos, bila habis makan saya kena hirup sos dari pinggan saya (maaf kalau tak sopan atau tak elok)

Nampak tak, banyak sos. Enaknya

Conclusion

Kenyangnya! Saya tak boleh bayangkan saya boleh makan sebanyak tu dalam satu hari. Tapi misi sudah selesai, sebab confirm perut saya dah buncit lepas tu ?

(Kali ni saya tak dapat makan pasemboq di Penang, sebab tak jumpa hari tu. Tapi saya dah makan tu dekat Kedah – tunggu update jalan2 cari makan kat Kedah nanti 🙂 )

Satu benda saya perasan masa kat Penang. Semua makanan dari semua kedai saya cuba rasa lebih sedap sikit. Mungkin sebab Penang ada reputasi untuk “food heaven” restoran dan kedai kisah pasal makanan dia, dan usaha jaga makanan dia (pendapat saya). Mesti banyak lagi makanan dan restoran untuk cuba di Penang, dan saya harap saya boleh pergi balik ke Penang tak lama lagi dan cuba cari makanan lagi.

P.S…

Masa saya berada di Penang, situ ada “Pesta Pulau Pinang”.  Ramai kawan saya cadang saya pergi situ. Walaupun itu bukan dalam plan saya, saya singgah sekejap untuk penutup trip saya di Penang sebelum balik KL.

Inilah satu video pendek saya rakam dari “Facebook live” masa saya kat pesta tu

 

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ade cadangan untuk tingkatkan BM saya tolong letak komen di bawah. Terima Kasih

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti..

Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng hiking saya. Dalam blog post ni saya akan kongsi cerita dan pengalaman saya kat sana.

Hari pertama

Kita naik bas dari Selayang pkl 2 pagi, dan sampai Marang, Terengganu dalam pkl 8 pagi. Nasib baik kita sampai Marang awal sikit, sebab kat sana ada pasar pagi baru buka 😛 Saya beli nasi dagang dan kuih dari pasar tu untuk sarapan. Kuah nasi dagang tu sedap sangat.

Pkl 9 pagi ferry kami sampai dan kita naik ferry ke Pulau Kapas, perjalanan cuma 30-45minit je, sebab Pulau Kapas tak jauh dari Marang.

Untuk lunch kita buat “Shell Out” dengan pelbagai jenis “shellfish”. Sedapnya sebab ni first time saya makan ketam

Kita buat khemah kat LongSha Campsite, tepi pantai. Walaupun kalau buat khemah kira “basic” sikit (bukan “luxury” macam chalet) saya lebih suka khemah sebab rasa lebih “natural”. Saya pasang hammock antara dua pokok kelapa. Bestnya tidur dalam hammock tepi pantai!

 

Trekking ke "Berakit" sebelah pulau.
Trekking ke “Berakit” sebelah pulau.

Petang tu kita pergi hiking ke Berakit, disebalik pulau. Trek tu tak susah sangat, dan kita sampai dalam 45 minit. Kat sebalik pulau tak ada pasir, semua batu dan nampak cantik sangat. Kita lepak kat sini sikit dan beberapa orang berani terjun dari batu ke air. Saya rekomen kalau korang pergi Pulau Kapas, buat trekking ni sebab cantik sangat kat Berakit tu, tapi pastikan pakai kasut betul dan bawak air lebih (walaupun trekking x susah, jalan teruk sikit)

Malam ni kita buat BBQ dan main karok bersama (saya tak berani untuk nyani huhu, dengar je)

Hari kedua

Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)
Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)

Lepas kita masak nasi lemak untuk sarapan, kita pergi snorkling kat pantai lain (kita naik bot ke sana). Walaupun tempat kita buat snorkling x cantik sgt (saya rasa coral kat Pulau Tioman lagi cantik) kita nampak banyak ikan “Nemo”.

 

Petang ni “free time” untuk buat aktiviti sendiri, sebenarnya saya tidur sikit petang tu sebab rasa penat sikit. Lepas tu beberapa orang (termasuk saya) meneroka pulau sikit, sementara semua orang lain lepak kat kedai minum dekat jeti.

Saya dan "Mat Dan', mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu
Saya dan “Mat Dan’, mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu

Malam ni kita lepak dan main kad. Kita juga jumpa “Mat Dan”, yang mat salleh famous sebab boleh cakap loghat Terengganu. Mat Dan tinggal kat Pulau Kapas 6 tahun tak silap. Saya dan Mat Dan sembang sikit dalam bahasa melayu, tapi itu rasa pelik sikit haha

Nanti malam ni, kita ada surprise untuk orang lahir bulan ni (bulan Mac) Itu termasuk saya, dan semua orang lain baling kek dan tepung kat kami. Ni kali kedua saya kena surprise macam ni masa birthday saya, tak tahu kalau biasa untuk kena org dengan tepung masa birthday dia, atau mungkin kawan2 saya di malaysia jahat sikit haha 🙂 😉

Sebenarnya, ada gambar saya lepas kena tepung, tapi saya nampak macam zombie sikit jadi tak nak post kat sini..

Hari ketiga

Masa saya bangun hari ni, saya rasa sedih sikit sebab ni hari terakhir dan nanti kita balik KL. Hari ni kita cuma kemas barang dari campsite, lepas tu buat Majlis Penutup.

Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL
Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL

 

Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai
Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai

Masa kita naik bas, kita berhenti untuk makan kat tepi pantai dekat bandar Marang. Kat sana saya cuba makan makanan tradisi dari sana, termasuk Satar (macam otak-otak) dan Akok (satu jenis kuih) Serius sedap!

Juga kita berhenti dekat kedai jual keropok. Orang kata kalau lawat Terengganu wajib untuk beli keropok dan bawak balik ke KL 🙂

Trip ni memang ohsem dan hanya boleh jadi sebab Geng Trekkers Ohsem (geng hiking saya). Diaorang memang ohsem jugak dan saya nak ucapkan terima kasih kat diaorang untuk trip ni, termasuk makanan sedap dan gambar lawa 😀 Yang best sebab ada ramai orang baru join kami trip ni, dan walaupun tak kenal hari pertama sejak kita balik rasa macam dah lama kenal.

Gambar2 dari sana

Kalau nak tengok gambar lagi dari sana, saya letak beberapa gambar bawah ni. Saya tak punya gambar ni, sebab dia ditangkap dari orang lain.

Kalau korang akan pergi Pulau Kapas, saya boleh rekomen pergi ke Campsite LongSha. Kalau nak tanya saya apa2 pasal sana boleh mesej saya 🙂

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha 🙂

Saya di Tower of London
Saya di Tower of London

Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya balik sana dan saya rindu jalan2 di Pusat Bandar London huhu)

Masa saya ada kat sana ramai kawan2 saya di Malaysia tanya saya “Apa yang best kat sana?” “Boleh bagi tips kalau nak pergi sana?” Sebab itu saya nak tulis blog ni dengan beberapa tempat saya rasa menarik di London, England. Lagi bonus di bawah saya bagi tip2 sikit kalau pergi situ 😉

Ingat blog ni cuma pendapat saya je, dan mungkin orang lain akan rekomen tempat lain. Sebenarnya, saya cuba tak cakap pasal tempat memang popular atau famous sangat sebab saya rasa korang dah tahu pasal tempat tu (contoh “Buckingham Palace”) Juga saya cuba termasuk sikit pasal tempat menarik, tapi bukan popular sangat (macam “off the tourist trail” sikit)

Pendapat saya tempat menarik di London, United Kindom

1) Sungai Thames, Jalan kaki di tepi sungai

Kalau korang ikut laluan ni korang boleh tengok 3 tempat menarik dalam satu perjalanan. Westminster, Big Ben dan London Eye. Tempat2 ni memang famous dan tempat mesti melawat di London, tapi mungkin korang tak tahu macam mana melawat tempat ni dan juga macam mana jalan kaki jalan yang menarik..

Naik tren ke stesen Westminster dan bila keluar stesen boleh nampak ‘Big Ben’ terus depan mata. Biasanya orang keluar station, ambil gambar dan balik. Tapi saya rekomen jalan2 sikit depan Big Ben dan boleh nampak beberapa tempat menarik, termasuk Houses of Parliment dan Westminster Abbey (tempat Prince William kahwin).

Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya "Big Ben" bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..
Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya “Big Ben” bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..

Lepas tu lintas jambutan Westminster (Westminster bridge) ke sebelah sungai lain. Bila tengah lintas jambutan boleh ambil gambar cantik Menara Big Ben dan London Eye.

Bila sampai di sebelah sungai lain boleh jalan kaki kanan atau kiri (kanan tak ada apa2 menarik selain dari tempat tangkap gambar Big Ben) saya rekomen pergi kiri dan jalan kaki tepi sungai ni sebab jalan ni lalu banyak tempat menarik (Embankment, South Bank, London Eye, London Aquarium dan banyak lagi). Saya memang suka jalan kaki laluan situ sebab memang cantik dan boleh lalu beberapa tempat menarik..

2) Hyde Park

Ok saya tahu, korang mungkin dah tahu pasal Hyde Park, salah satu taman paling besar di London. Biasanya bila pelawat melawat sini, diaorang masuk cepat je, tapi sebab Hyde Park besar boleh ambil banyak masa kat situ.

Saya rekomen masuk Hyde Park dari pintu pagar Kensington sebab taman dekat sini lebih cantik dan lebih aman. Juga, ingat sebab cuaca kat London tak panas sangat korang boleh jalan sekeling taman sampai puas hati sebab tak perlu risau rasa panas nanti 🙂

Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park
Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park

Bonus kalau korang datang London musim winter, korang mesti melawat “Winter Wonderland” dekat Hyde Park. Itu macam pesta ria (funfair) dan ada banyak tempat boleh makan makanan sedap dan tradisional. Kalau berani boleh buat Ice Skating kat situ jugak 😀

 

3) City of London (Pusat Bandar Lama)

Saya rasa jarang pelawat melawat tempat ni, sebab sebenarnya kat sana tak ada benda untuk buat (macam muzium) Tapi tempat ni memang menarik untuk jalan kaki sekeling.

Bagunan tua di Chancery Lane City of London
Bagunan tua di Chancery Lane City of London

Saya rekomen naik tren ke stesen “Chancery Lane” dan lepas tu jalan kaki sekeling sana.  Nama tempat ni City of London dan ada banyak bagunan tua dan cantik kat sana. Sebenarnya, City of London ialah tempat paling tua di London dan ada orang duduk di sana sejak tahun 47AD! Walaupun sekarang “The City” telah menjadi tempat kaya (orang panggil sana “Financial Capital of the World”) memang menarik sebab ada bagunan memang tua disebelah bagunan baru dan cantik, jadi nampak berbeza sangat.

Saya suka jalan2 di situ dan jalan kaki lalu lorong sebelah bagunan. Kadang2 bila jalan kaki di lorong ni tiba2 sampai di bagunan cantik haha

4) Camden

Camden ialah salah satu kawasan “hipster” sikit di London (mungkin tak banyak hipster sekarang, tapi bila saya budak Camden memang famous untuk orang hipster 😀 )

Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat
Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat

Walaupun tempat ni famous sangat, saya mesti cakap sikit pasal tempat ni dalam blog saya. Saya tak rekomen korang pergi Pasar Camden sahaja, saya rekomen korang pergi Pasar Camden dan jalan2 sikit di Bandar Camden. Terutamanya jalan di tepi sungai sana sebab ada banyak restoran dan cafe boleh lepak dan minum kopi.

Bila pergi Pasar Camden sediakan duit sikit untuk beli souvenir sebab kat situ lagi murah dari tempat2 lain di London. Juga, Pasar Camden jual banyak benda menarik tapi pelik sikit so kalau korang rasa macam “budak hipster” mungkin boleh cari hadiah menarik kat situ untuk kawan atau keluarga di Malaysia 😛

5) Canary Wharf dan Docklands
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London

Inilah contoh tempat semua bagunan baru dan cantik gila. Sebenarnya sebelum tahun 1980, situ hanya pelabuhan terbengkalai dan tak ada apa2 di sana. Tapi sejak 1980 kerajaan London buat program untuk membina bagunan baru dan tingkatkan kawasan sana.

Sebab itu sekarang kawasan Canary Wharf memang baru. Kalau korang suka tengok bagunan tinggi dan bercermin (macam Petronas Towers di KL) saya rekomen jalan2 sikit kat sana.

Kalau ada di docklands, korang boleh pergi ke “Stadium O2” dan naik “Emirates Airline” (kereta kabel) sebab bila tengah naik kereta kabel tu boleh nampak semua bagunan cantik di docklands macam Canary Wharf.

Bonus. Kalau korang melawat London di musim winter, dekat Canaray Wharf dia ada Iceskating jugak. Kalau pergi malam memang cantik.

Tip2 saya bagi kalau korang nak jalan2 di London

  • Kalau nak jimat duit sikit, jangan tinggal dekat hotel atau hostel di pusat bandar sebab dia mahal. Lebih baik kalau tinggal dekat luar sikit (tapi yang penting dekat stesen tren underground)
  • Beli travelcard setiap hari nak pergi Pusat Bandar. Inilah nasihat yang penting, sebab kadang2 jadi mahal beli ticket untuk naik tren atau bas di London. Korang boleh beli “travelcard” ni dalam RM70 sahaja. Walaupun agak mahal, korang boleh guna travelcard ni untuk unlimited free travel (perjalanan percuma tanpa had) dalam seluruh London untuk satu hari (termasuk bas, tren, DLR [mcm monorel] dan banyak lagi) Mungkin sana ade “pas pelawat” lagi murah tapi saya tak tahu sebab asal dari sana..
  • Bawak peta tren sendiri. Di London korang boleh naik tren pergi mana2 korang nak, tapi sistem tren semakin kekeliruan (tengok link ni untuk muat turun peta tren London) dan kalau korang nak tengok peta diletak di dinding dalam stesen memang susah sebab sibuk dan ramai orang lain nak tengok juga. Tapi jangan rasa keliru , sebab kalau nak pergi tempat menarik korang boleh “potong” map ni untuk zon 1-2 sahaja macam ni. Kebanyakan tempat dalam zon 1 je. Saya rekomen korang bawak map zon 1-2 sendiri dan letak dalam beg sendiri.
  • Kalau nak beli ticket untuk masuk tempat tourist (contoh “Madame Tussauds”) lebih baik kalau beli ticket dari official website dia. Ini sebab harga lebih murah dan tak perlu queue banyak untuk masuk. Juga saya nak cakap jangan beli ticket dari orang tepi jalan sana, sebab walupun harga nampak murah banyak kali orang ni buat scam dan curi duit je. Saya rekomen beli online pilihan yang best 🙂
  • Hati2 bila jalan di sana jangan bawak semua duit dalam satu dompet dan pastikan beg tutup, terutamanya bila naik tren atau bas. Di sana ramai orang ‘pickpocket’ dan ‘scammer’. Pencuri ni suka orang nampak macam tourist sebab biasanya tourist bawak banyak duit..

Kalau ada sesiapa baca ni dan nak bagi rekomendasi atau tip2 lain, tolong letak komen di bawah ni 🙂 Terima kasih untuk baca blog saya dan harap2 korang suka post ni..

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

Akhirnya, bahagian 3 dah sampai. Maafkan saya, sebab sebenarnya asalnya blog ni ialah Vlog, tapi saya baru belajar bahasa melayu masa tu dan rasa malu bila tengok Vlog tu. Jadi saya x publish dan biar bahagain tu.

Tapi sekarang, walaupun Roadtrip ni saya buat Disember 2013, dan bahagain 1 dan 2 saya tulis Disember 2014, bahgian 3 dah siap. Kat UK kita ade frasa “better late than never” (“lebih baik lewat, berbanding dengan yang tidak sampai” kan?)

Jom. Mula blog ni

Alor Setar

Lepas saya cari hotel kat Alor Setar, saya nak rehat sikit sebelum sambung roadtrip saya. Hari ni hari ke-empat, dan setiap hari pandu antara 6-10jam. Penat gila lah.

So pagi ni, saya meneroka bandar Alor Setar. Pergi Menara dia, pergi ke Kuala Kedah dan pandu sebelah pantai. Saya suka tempat tu sebab memang tanah rata, ade padi sepanjang boleh tengok dan dia hijau sangat. Confirm cantik. Kalau tak percaya, tengok gambar di bawah:

Padi dekat Alor Setar, Kedah

Perlis

Lepas Alor Setar, saya pergi utara ke Perlis. Perlis ialah negeri yang paling kecil kat Malaysia kan? Dia rasa macam tu, sebab rasa macam tak ade ramai orang. Negeri kecil sangat, saya rasa macam baru-baru masuk negeri, tapi dah kat sempadan Thai 🙂

Bila dekat sempadan, saya nak pergi Thailand kejap, tapi tak boleh pandu kereta tu, sebab dia kereta sewa. Kat sana ade satu pakcik dengan taxi, dia kata dia boleh bawa saya per Pusat Membeli-belah kat Thailand untuk RM50 je. Tapi saya risau, RM50 pergi sana – berapa kalau nak balik? Biasanya orang dari UK risau banyak pasal benda macam ni, tak nak orang cekik darah kita lah 🙁

Dan, saya kena sampai Penang malam ni! Ade juah lagi!

*Nasib baik saya tak pergi Thailand, sebab hari tu dia ade 2 bom dekat sempadan kat Thailand, memang dekat Padang Besar… 

On the way dari Padang Besar kepada Kedah, saya nampak tanda untuk Gua Kelam. Saya tak pernah pergi Gua, jadi saya rasa “Ok, jom tengok Gua ni sekejap”.

Sebenarnya, kalau nak pergi Gua Kelam, kena lalu Taman Negara Wang Kelian. Taman tu cantik sangat, ade banyak Bukit/Gunung dan jalan raya lalu semua. Dan lagi, saya naik jalan salah dan sesat kat sana.

Chop sekejap. Saya nak bagitahu cerita ni kejap. Cerita ni pelik dan takut sikit. Saya sesat sangat dan tanya orang kat tepi jalan macam mana pergi Gua Kelam. Dia kata, “pergi terus, lepas tu kanan, lepas tu terus awak sampai kat Gua”

Tapi lepas saya pergi kanan, jalan tu jadi jalan kampung. Dan jalan tu jadi lebih sempit. Lepas 10 minit, saya pandu lalu jalan tanah dan hutan.

Saya fikir “Apa ni lah, ni tak jalan pergi  ke Gua Kelam kan”

Lepas ni, nak pusing balik. Tapi, jalan sempit sangat. Dan kereta tersangkut. Aduh….

Sesat kat Wang Kelian
Sesat kat Wang Kelian

 

Saya kelaur kereta nak ambil gambar.. tapi rasa macam tempat tu tak selamat sangat. Kita memang dekat sempadan Thailand, tak ade orang lain dan ade gunung dan bukit kat sebelah. Yang ni pertama kali saya rasa takut sikit kat negara ni. Saya kat ‘middle of nowhere’…

*Tapi benda yang palik takut ialah benda yang ni. Awal tahun 2015, berita Malaysia dan Antarabangsa dilaporkan kat Wang Kelian tu dia ade ‘kem penyeludupan manusia’ dan ramai orang meninngal dunia kat sana. Tempat kem tu kurang 500 meter dari tempat kereta saya tersangkut. Rasa macam gigil lah :O Mungkin sebab itu saya rasa tak selesa bila keluar kereta kat sana..*

Lepas kereta belum tersangkut, saya balik ke jalan utama dan pandu balik ke jalan raya. Lepas 15 minit baru nampak tanda ‘Gua Kelam’ 🙂

Gua Kelam Perlis
Masuk ke Gua Kelam ‘The Cave of Darkness’

Gua Kelam ialah tempat yang menarik, dan saya suka tempat tu. Apa yang menarik ialah lepas masuk gua tu, lepas jalan untuk 10 minit sampai kat sebelah lain bukit – dan kat sana ada taman. Ade kolam, ade kerusi, ada sungai, pun ade orang tengah buat piknik kat sana. Tapi kena lalu gua yang gelap dan kelam untuk sampai sana. Macam taman tu ‘Secret Garden’. Kelakar lah haha

Lepas Gua Kelam saya terus pandu kepada Penang. Berhenti sekejap kat satu tempat tepi jalan. Tempat tu memang cantik, ada tasik yang besar dan gunung kat belakang tu. Saya tak sempat ambil gambar, tapi saya boleh ingat pemandangan tu untuk selamanya.

Saya rasa bahagian ni dah panjang, dan ada banyak cerita. Saya boleh teruskan cerita Roadtrip saya dalam bahagian 4.

Saya nak mengaku. Saya memang suka negeri Perlis. Negeri tu ialah negeri hijau, ada banyak hutan, padang, pokok dan benda lain hijau.  Rasa macam alam kat sana. Dan lagi, kat sana senyup. Saya memang suka negeri tu dan saya harap saya boleh balik sana satu hari nanti, tengoklah mungkin satu hari nanti saya cuba duduk kat sana…

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ade cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Cover image dari Marufish – Flikr

 

Makan angin kat Kuching

Dalam blog post ni saya nak cakap pasal bila saya pergi ke Kuching, Sarawak bulan Mei 2015. Saya nak bagitahu pasal apa2 saya buat kat sana dan bagi idea kalau awak nak pergi. Ingat, blog ni opinion saya je dan saya rekomen awak buat research sendiri sebelum pergi 🙂 Kalau ade komen boleh letak kat bawah..

Blog yang ni ada sesetengah bahagian:

1 – Jalan-jalan dan apa2 saya rekomen awak mesti tengok kat Kuching

2 – Makanan dan minuman sedap

3 – Macam mana pergi tempat kat kuching (bas, teksi ke motor)

 

Jalan-Jalan

Saya kat Kuching 3 hari je la, so tak ada masa untuk tengok semua tempat, tapi tempat yang berikut tempat saya rekomen, kalau awak ada masa lebih banyak bila pergi boleh pergi tempat lain juga 🙂

Kuching Waterfront

Bagunan yang cantik kat tepi Sungai Sarawak
Bagunan yang cantik kat tepi Sungai Sarawak

Tempat ni dekat pusat bandar, dan saya rekomen awak pergi petang/malam hujung minggu. Kat sana hujung minggu ada orang main muzik ‘live’, ada banyak tempat makan dan suasana rasa bagus. Kalau awak tak kisha jalan jauh, boleh jalan lalu jalan tepi sungai cantik. Kalau ada masa lagi, boleh naik sampan ke seberang sungai (kat sana ada kampung melayu, banyak kedai jual kek lapis) Ingat, harga naik sampan biasanya 40sen-1ringgit seorang, tapi kalau orang punya bot tahu awak bukan orang Sarawak dia nak caj harga mahal (kalau orang putih betul dia caj harga mahal) jadi saya fikir awak kena tanya harga dulu. Kalau nak lepak kat waterfront pergi ke tempat jual minuman kat sana.

Pasar Malam Siniawan

Pasar malam Siniawan, jauh dari pusat bandar Kuching tapi interesting
Pasar malam Siniawan, jauh dari pusat bandar Kuching tapi interesting

Tempat ni jauh sikit, dan ada hari sabtu malam dan hari ahad malam sahaja. Pasar ni macam pasar orang cina jual makanan. Tapi, pasar ni dekat kampung cina tradisonal, so ada bagunan dan rumah tua. Cantik, tapi jauh dari pusat bandar. Jalan tu jalan hutan (rasa macam ada hantu) dan kalau naik motor (macam saya) rasa bahaya sikit. Saya fikir kalau ada masa boleh pergi pasar ni, kalau tak ada masa tak apa la

Kampung Budaya Sarawak

Rumah Orang Ulu kat Kampung Budaya Sarawak. Dia main ‘Sape’ (Borneo Guitar)
Rumah Orang Ulu kat Kampung Budaya Sarawak. Dia main ‘Sape’ (Borneo Guitar)

Ok, tempat ni saya memang rekomen la. Jauh sikit dari pusat bandar, tapi perjalanan ke sana cantik (lalu kampung, padi dan paya). Kata sana kena bayar RM60 kalau nak masuk tapi saya rasa memang ‘worth it’ la. Kat sana dia ada rumah tradisional untuk setiap bangsa kat Sarawak (Ada rumah cina, rumah melayu, rumah melanau, rumah orang ulu, rumah iban, rumah penan, rumah bidayu macam2) Apa yang paling interesting pasal tempat ni ialah dia ada banyak makulmat pasal orang asal dan tradisi mereka. Bila kat sana saya faham idea ‘1Malaysia’ – ramai bangsa dalam satu negara. Kalau awak nak boleh tengok rumah dia, tanya dia soalan, cuba makanan tradisi orang asal dan banyak lagi. Tapi ingat, pergi pagi atau petang sebab panas gila kat sana (dan rumah tradisi tak ada aircon haha)

Semenggoh Wildlife Center

Nama orangutan dia ‘Baka’
Nama orangutan dia ‘Baka’

Ni pun jauh sikit dari pusat bandar Kuching (saya tahu, semua tempat jauh sikit!). Kalau awak nak tengok Orangutan dan haiwan lain ni bagus – kalau awak tak kisah tengok orang utan mungkin tempat ni tak idea bagus.. Kat sana dia ada 27 orangutan ‘semi-wild’ (maksud bukan macam zoo, tapi dia bukan 100% asal dari hutan). Hari2 pagi (pukul 9) dan petang (pukul 3) dia letak buah untuk orangutan dan kalau orangutan datang boleh tengok dia dan ambil gambar. Tapi ada satu masalah.. kadang2 kat Sarawak musim buah dan orangutan tak nak datang center tu sebab dia dah makan buah lain. Bila saya pergi (bulan 5) musim buah, so orang kat sana kat mukin orangutan tak datang. Lepas satu jam tunggu kat hutan (ada banyak nyamuk dan panas..) orangutan tak sampai 🙁 Orang guide tu kata kena keluar dan cuba petang atau hari depan. Nasib baik, sebelum kita keluar taman (saya nak minum sekejap sebelum naik motor) orang tu kata ‘ada orangutan, ada orangutan’ so kita lari balik dalam hutan untuk tengok. Ada satu orangutan je, tapi memang baik untuk tengok dia. Untuk berberapa orang kat sana (orang westerner/backpacker) ni ‘once in a lifetime experience’ la 🙂

Taman Negara Bako

Mesti naik bot kalau nak masuk Taman Negara Bako
Mesti naik bot kalau nak masuk Taman Negara Bako

Teka apa.. Tempat ni jauh dari pusat bandar juga tapi pon ‘worth it’ kalau ada masa. Bila sampai kat sana,orang kata tak boleh masuk taman negara sendiri. Saya fikir “eh apa ni la, kenapa tak boleh masuk taman negara”. Dia kata kena naik bot, sebab taman negara tu tak ada jalan raya. Ok tak ada masalah, tapi kena bayar lebih (untuk orang bukan warganegara malaysia harga RM20 masuk taman negara, RM20 seorang pergi, RM20 seorang balik – bukan mahal tapi saya tak tahu pasal harga sebelum sampai – nasib baik bawa duit cukup 😛 ) Perjalanan bot cantik, dan taman negara tu cantik sangat. Saya pergi sana sebab nak tengok Monyet Belanda, tapi saya naik bot pukul 2, dan taman tu tutup pukul 4 (bot terakhir pukul 4) so tak ada masa untuk cari Monyet Belanda. Kat sana dia ade banyak jalan hutan untuk trekking, yang jalan pendek boleh buat kurang satu jam, jalan yang panjang satu hari tak cukup. Saya rasa kalau ada 2 hari 2 malam kat sana (boleh sewa pondok atau buat kem untuk tidur) memang bagus dan boleh buat trekking, tengok monyet, pergi air terjun, lepak kat pantai – ada banyak benda relaks. Saya pergi trekking sekejap je (1 jam je) untuk tengok hutan, lepas tu naik bot ke jeti pukul 4.

Muzium Kucing (Haiwan kucing, bukan bandar Kuching)

Dia bukan Bandar Kuching, dia haiwan kucing (Saya tak ada gambar muzium kucing huhu)
Dia bukan Bandar Kuching, dia haiwan kucing (Saya tak ada gambar muzium kucing huhu)

Kalau awak suka kucing, dan nak belajar lagi pasal kucing dan nak tengok banyak lukisan dan patung kucing pergi la. Kalau awak tak kisah pasal kucing, atau tak suka kucing jangan pergi. Yang tu cukup pasal tempat ni.. serious la.. interesting, tapi bosan sikit untuk saya.

 

Makanan dan Minuman

Orang selalu kata ‘makanan kat Kuching sedap’, jadi saya tak boleh pergi tanpa cuba makanan tu 🙂 Berikut yang makanan dan minuman saya cuba, dan tempat saya boleh rekomen untuk makan dan minum.

Laksa Sarawak

Laksa Sarawak rasa lain dari Laksa biasa, saya rasa lebih sedap
Laksa Sarawak rasa lain dari Laksa biasa, saya rasa lebih sedap

Jadi, laksa ada kat semua negeri (biasanya saya tak suka laksa) tapi Laksa Sarawak rasa lain sikit dan saya suka. Saya tak boleh bagitahu perisa, tapi sedap. Kat Kuching, makanan laut murah so dalam laksa tu dia bagi banyak udang (5 dan atas) (kat mamak dekat rumah saya dia bagi satu je 🙁 ) Kalau nak cuba Laksa Sarawak sedap pergi ke restoran ‘Planet Sambal’

Umai

Yang ni makanan tradisi orang ‘melanau’. Makanan tu ialah ikan dan sayur ‘fermented’ dan rasa sikit macam kimchi. Saya cuba umai sotong dan rasa sedap. Kalau awak nak boleh cuba kat restoran ‘Planet Sambal’ juga.

Kolo Mee

Orang selalu kata mesti cuba kat Kuching, so saya cuba dua kali. Satu kat hawker cina, lagi satu kat restoran melayu. Kolo mee rasa macam maggi, sebab mee tu bukan tebal. Rasa ok la dan harga murah (RM3 je) so saya rasa awak kena cuba. Kalau nak cuba jenis cina, pergi ke hawker dibawah ‘old firestation’ dekat jalan masjid.

Makanan laut

Sotong masak masam manis, sedapnya
Sotong masak masam manis, sedapnya

Kat Kuching ada banyak restoran jual makanan laut segar, tapi ada yang satu foodcourt yang paling best dan banyak orang rekomen. Nama foodcourt tu ‘topspot foodcourt’ dan ada atas tempat letak kereta UTC Kuching. Ramai orang kat sana, dan saya faham kenapa. Makanan tu sedap gila, best saya makan kat malaysia. Harga ok juga 🙂 Kat sana dia ada banyak restoran, dan awak kena pilih apa awak nak dan dia masak segar. Saya cuba sotong masak masam manis, ikan pari masak BBQ, sayur midin (awak mesti cuba ni la). Kalau kat Kuching dan nak makanan laut sedap, tempat ni yang paling sesuai 🙂

Makanan ‘Tribal’

Restoran tu ada makanan tribal sedap :)
Restoran tu ada makanan tribal sedap 🙂

Saya baca satu blog, orang kata ada satu restoran jual makanan ‘Kelabit’ (dia satu gang orang asal tinggal kat highlands) Saya nak pergi sana dan cuba makanan mereka. Makanan dia memang lain dari makanan melayu – dia masak lain, guna sayur lain, semua lain la – tapi sedap. Kalau awak nak pergi, pergi ke restoran ‘Tribal Stove’ dekat Hilton Hotel Kuching. Order tribal set dia (ada makan, minum dan sup untuk RM17 je) Kalau nak cuba Tuak (rice wain dia buat sendiri macam ‘moonshine’) tapi ingat tuak tu bukan halal..

Teh C

Minum ni popular kat sana, macam 3 layer tea (sirap, susu dan teh) tapi rasa lain dari KL. Rasa sedap sebab sirap dia guna macam gula melaka so rasa lain dan lagi sedap. Saya perasan satu benda kat Kuching, bila order minum dia bagi cawan yang besar :S Tapi kalau suka minum banyak (macam saya) tak ada masalah la

Transport

Kalau nak pergi seberang sungai boleh naik sampan
Kalau nak pergi seberang sungai boleh naik sampan

Kalau awak nak makan angin macam saya (nak pergi tempat jauh dari pusat bandar) saya fikir kena pergi sendiri. Dia ada bas dan teksi tapi mahal sikit dan bukan ‘flexible’. Contoh, kalau naik teksi ke taman negara (30km) dia nak tunggu untuk awak nak balik (tak ada teksi dekat taman negara) tapi awak kena bayar dia lebih, dan kalau awak nak balik lambat lagi sikit dia nak duit lagi.

Kalau pergi jalan2 dekat pusat bandar, boleh jalan la. Saya tak suka jalan sebab orang putih rasa panas senang (kalau jalan 100m je, dah peluh) tapi kalau awak orang malaysia saya rasa boleh jalan senang. Kuching ada banyak bas, tapi saya tak guna so tak tahu kalau bagus ke tak.

Saya naik motor (scooter) murah dan senang, boleh berhenti dan tengok permandangan cantik
Saya naik motor (scooter) murah dan senang, boleh berhenti dan tengok permandangan cantik

Saya rekomen awak sewa kereta atau motor, sebab kalau buat macam tu awak boleh buat apa2 awak nak, bila2 awak nak. Saya sewa motor dan rasa memang murah (RM5 sehari untuk minyak!) Kalau sewa motor atau kereta boleh pergi ‘off the beaten track’ dan explore sikit. Tapi suka hati awak la.

Kalau ada duit, boleh buat tour ke semua tempat saya dah tulis. Dekat waterfront dia ada banyak kedai jual tour dan kalau pergi dengan gang kawan atau dengan keluarga harga tak mahala sangat. Banyak orang putih kat sana naik tour ke tempat luar dari pusat bandar.

 

Ok, saya rasa blog dah panjang so nak berhenti sekarang, harap2 awak suka blog ni dan saya bagi sesetengah idea kalau awak pergi Kuching. Kalau awak ada komen pasal bahasa Melayu saya (bagus atau tak bagus) atau ada soalan boleh letak komen kat bawah 🙂