Category Archives: makanan

Jom menyeberang Luat Cina Selatan dan merasa makanan dari Sarawak

Antara semua negeri-negeri di Malaysia, salah satu favourite saya ialah Sarawak, sebab makanan di situ terbaik. Lagipun antara semua Laksa di Malaysia, yang kegemaran saya ialah Laksa Sarawak. Jom tengok video terbaru saya nak cari Laksa Sarawak yang rasa authentic di KL..

Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Aku nak mengaku sesuatu.. Sebenarnya aku memang suka makan durian ūüėĚ. “Hantu durian” katanya.. Tempoyak pun suka jugak ūüėč Hari ni abam Rhys payung korang video aku cari dan makan Ikan Patin Tempoyak yang superb. Kalau korang tak percaya mat salleh boleh tahan durian dan tempoyak, hiburkan hari¬†anda dengan video ni.. Barulah percaya ūüėā p.s.¬†Ada … Continue reading Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk¬†korang video saya¬†cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan) Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna … Continue reading Kawe nok make nasi kerabu…

Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Bila saya¬†sampai Malaysia 4 tahun lepas, makanan pertama saya¬†makan ialah “nasi lemak”. Hari ni saya nak tunjuk¬†korang video saya¬†cari nasi lemak paling sedap di KL. Kalau korang duduk KL, korang mesti cuba makan kat situ! Nama kedai tu “Nasi Lemak Wanjo” bermula operasi tahun 1963, dan kira anatara satu kedai nasi lemak tertua di Kuala … Continue reading Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Makan angin di Kuala Lumpur… ya betul, KL!

Misi meneroka dan menjelajah Kuala Lumpur bersama Tourism Malaysia dan #AboutKL Bila saya tanya¬†kawan2 ¬†pasal apakah yang menarik kat KL, biasanya dia kata “Tak ada apa2 kat KL, kalau nak pergi jalan2 lagi best pergi luar KL”. Sama bila saya tanya pelancong dari luar negara pendapat pasal Kuala Lumpur, dia kata sama juga. Sayanglah.. sebab … Continue reading Makan angin di Kuala Lumpur… ya betul, KL!

Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Ok, nama blog saya ialah “Mat Salleh Cari Makan”, tapi dah lama sejak saya post pasal jalan2 cari makan :O.. sabar ya, post hari ni tak ada apa2 selain dari makanan ūüėÄ Introduction Bulan¬†lepas saya tiba2 pergi Penang sekejap untuk jalan2 situ dan makan banyak kat situ. Ramai orang kata Penang ialah tempat “heaven” untuk … Continue reading Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..