Lontong Basah dan Lontong Kering di Johor Bahru

Lontong atau dikenali sebagai Lodeh merupakan makanan yang berasal dari Jawa. Migrasi keturunan Jawa ke Tanah Melayu, terutamanya di Johor membawa hidangan lazat ini dan menjadikannya satu hidangan ikonik di negara Malaysia.

Lontong merupakan sejenis makanan berasaskan sayuran, terdiri daripada tempe, kacang kacang panjang, kobis, lobak dan tahu. Di Johor terdapat dua jenis Lontong iaitu Basah dan Kering. Lontong Basah di masak dalam kuah lemak yang diletak sedikit kunyit, memberi kan warna kuning keemasan. Kedua-duanya dihidang bersama nasi impit dan juga kuah kacang.

Saya terkejut melihat hidangan lontong disediakan di Johor sebagai sarapan, kerana kebiasaannya di negeri-negeri lain, lontong hanya disediakan pada hari raya atau pun keraian yang lain.

Dalam video terbaru ni, saya mencuba dan merasa hidangan Lontong Basah dan Kering.

Ayam Pongteh dan Hidangan Baba Nyonya di Melaka

Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. Kebiasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu.

Uniknya masakan Baba Nyonya ini adalah gabungan rasa dan cara masakan kaum Cina, Melayu dan India. Membuatkan masakan ini mempunyai profil rasa yang menyeluruh.

Dalam video kali ini, saya ke Kocik Kitchen di Melaka untuk mencuba sendiri hidangan Baba Nyonya asli

Murtabak Singapura di Muar

Murtabak merupakan makanan yang sangat terkenal di Malaysia. Hampir di semua pasar malam, warung mamak dan anjung selera menjamu hidangan ini. Berasal dari perkataan arab “Mutabbaq” yang bererti lipatan, hidangan ini dipercayai datang ke Kepualauan Nusantara dari wilayah Arab. Ada juga yang mengatakan, walaupun namanya berasal dari Arab, makanan ini sebenarnya datang dari Selatan India. Yang manu satu yang betul, tak penting kerana murtabak kali ini lain dari lain.

Di selatan tanah air, wuju sejenis murtabak yang sangat istimewa dan unik, namanya Murtabak Singapura. Dari sudut fizikal, ternyata murtabak singapura sangat besar berbanding murtabak yang biasa didapati di pasar malam. Yang lebih menarik adalah lapisan roti dan isinya. Kebiasaan murtabak intinya berada di dalam lipatan roti, tapi lain pula dengan Murtabak Singapura ini.

Lapisan pertama serupa dengan murtabak biasa, tetapi kemudiannya disalut lagi dengan telur dan daging di bahagian luar. Ini menjadikannya sangat berlapis dan sedap sekali dijamah bersama keluarga dan rakan-rakan.

Tonton video ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Murtabak Singapura.

Kacang Pool Haji di Johor Bahru

Kacang Pool merupakan makanan yang sinonim dengan masyarakat Johor, namun begitu hidangan ini bukan pula makanan tradisional yang berusia ratusan tahun, malah tidak lebih 2 dekad usianya.

Hidangan yang datang dari Arab ini merupakan hasil cetusan ilham Haji Makpol, pengusaha warung makan ketika itu. Ketika perjalanannya menunaikan haji, beliau mendapati hidangan berasaskan kacang parang ini sangat terkenal di Mekah. Haji Makpol berusaha membina semula hidangan ini sesuai dengan lidah dan rasa warga tempatan.

Walaupun pada mulanya pelbagai cabaran dihadapi untuk mempromosikan hidangan ini, berkat usaha beliau, Kacang Pool kini merupakan makanan yang sangat terkenal bukan sahaja di Johor malah di seluruh Malaysia.

Tengok episod terbaru Mat Salleh Cari Makan, untuk mengetahui lebih lanjut tentang Kacang Pool

 

Daging Salai Masak Lemak Cili Api – Rhys Tak Tahan Pedas!

Salai daging merupakan antara proses pengawetan sumber makanan yang sudah dikenal pasti sejak pra sejarah. Manusia di seluruh dunia, menggunakan teknik salai untuk memastikan sumber makanan seperti daging dapat bertahan lama.

Malaysia juga terkenal dengan daging salai, terutamanya di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Kami singgah ke Zaini Salai House dan menemu bual pemilik restoran tersebut, En Zaini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses salai dan hidangan tradisional Negri Sembilan.

Daging yang disalai kemudiannya dimasak menjadi lemak cili api ataupun rendang. Ramai yang sudah beri amaran kepada saya, hidangan ini pedas, tapi saya ingin mencubanya juga.

Jom saksikan lidah saya terbakar!

Aku secucuk satay.. Sate Maharani Muar

Di mana pun di muka bumi ini, setiap budaya mempunyai versi daging di atas lidi masing-masing. Di Jepun adanya Yakitori, di Negara-negara Caucasus – Shashlik, Turki – Shish Kebab dan di Nusantara, itulah Sate.

Sate merupakan makanan yang sudah bertapak di Malaysia ratusan tahun lamanya. Berasal dari Kepulauan Jawa, Sate tiba di Malaysia melalui penghijrahan etnik Jawa ke negeri-negeri seluruh Malaysia, termasuklah Muar, Johor.

Uniknya hidangan Sate di Muar bukan sahaja pada rasanya tetapi hidangan ini disajikan sebagai sarapan. Di bandar Muar sahaja, terdapat tidak kurang dari 15 gerai dan restoran yang menyajikan Sate sebagai sarapan.

Sate merupakan hidangan berasaskan daging seperti ayam dan lembu. Organ dalaman seperti perut juga digunakan untuk membuat sate. Kebiasaanya daging di selang selikan bersama lemak dan dicucuk menggunakan lidi buluh.

Sate diperap menggunakan rempah ratus seperti kunyit, jintan manis, serai, dan lain-lain. Sate kemudiannya di panggang di atas bara cukup sekadar memasak daging tersebut. Proses ini amat rumit dan memerlukan ketelitian yang tinggi untuk mengelak lidi terbakar dan daging terlebih masak.

Sate kebiasaanya dihidang bersama nasi impit dan juga kuah kacang. Di Muar ini, sate dihidang terlebih dahulu, kemudiannya lidi sate yang dimakan dikira untuk bayaran.

Nak tahu bagaimanakah rasa sate di R&H Cafe Muar? Tengoklah video sini

Mee Bandung Muar di Restoran Murtabak Tanah Melayu

Mee Bandung merupakan makanan yang berasal dari daerah Muar di negeri Johor.

Bandung membawa maksud berkembar atau berpasangan, dalam hal ini Mee Bandung merupakan sejenis hidangan yang menggabungkan mee dan telur.

Hidangan ini sudah pun terkenal diseluruh Malaysia tetapi ramai yang masih mengganggap bahawa Muar adalah tempat terbaik untuk merasai kenikmatan Mee Bandung yang asli.

Saya singgah ke Restoran Murtabak Tanah Melayu yang terletak bersebelahan dengan Kilang ST untuk merasai Mee Bandung asli Muar.

Misi Mencari Baba Nyonya Cendol di Melaka

Disebabkan oleh kedudukan Malaysia di garisan khatulistiwa, Cendol merupakan hidangan pencuci mulut yang sangat terkenal. Seperti yang kita tahu, Malaysia beriklim panas lembab menjadikan hidangan sejuk seperti cendol digilai ramai.

Cendol pada asalnya merupakan hidangan pencuci mulut yang berasal dari masyarakat Melayu. Tetapi di masa peti ais belum wujud, dan ais masih belum tiba di Tanah Melayu, cendol hanya dihidangkan bersama santan dan gula melaka sahaja.

Kemunculan pelabuhan besar seperti Melaka dan Pulau Pinang, serta kemasukan ais dari negara luar menjadikan Cendol hidangan seperti dikenali kini.

Di Melaka, kaum Baba Nyonya khususnya cukup terkenal dengan Cendol mereka.

5 ramuan utamanya adalah

  • Cendol, Jeli Tepung Beras yang diwarnakan oleh Tepung Cendol.
  • Santan, yang diambil segar dan diperah tanpa tambahan air yang banyak.
  • Kacang, yang direbus sendiri.
  • Ais yang dikisar halus.
  • Gula Melaka yang tinggi kualiti dan tulen rasanya.

Saya singgah ke Kocik Kitchen yang teletak di Jalan Jonker, Melaka untuk merasai sendiri Cendol Melaka Baba Nyonya yang asli.

Top 10 Nasi Lemak Terbaik & Menarik

Bersempena dengan “The Nasi Lemak Show” berikut adalah 10 kedai nasi lemak terbaik dan menarik yang anda patut cuba!

1. NASI LEMAK SALEHA

Nama: Nasi Lemak Saleha

Lokasi: Sri Rampai & Kampung Pandan, Kuala Lumpur

Sejarah: Mula beroperasi di Kampung Pandan lebih 30 tahun lepas

Nasi: Nasi lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan.

Sambal: Masak lebih dari 6 jam. Rasa halus, manis ada sikit pedas.

Condiments: Ikan bilis, kacang tanah, timun dan telur. Lengkap dan rasa secukupnya.

Lauk best seller: Ayam Rendang. Rasa asli dan sedap.

Tonton review penuh di sini: 

2. NASI LEMAK WANJO

Nama: Nasi Lemak Wanjo

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi di Kampung Baru sejak tahun 1963

Nasi: Nasi Lemak Kukus. Nasi kukus tiga kali dalam tong kayu yang asli. Sebutir, rasa berlemak, lembut dan berderai.

Sambal: Dimasak lebih dari 8 jam. Halus dan manis.

Condiments: Ikan bilis, timun dan sebiji telur. Boleh pilih antara telur rebus atau telur goreng. Ikan bilis rangup dan tak masin.

Lauk best seller: Paru Goreng. Ada rasa rempah tersendiri dan tak liat.

Tonton review penuh di sini: 

3. NASI LEMAK CIAST

Nama: Nasi Lemak D’Ciast

Lokasi: Seksyen 19, Shah Alam

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1986, dan resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Berderai, rasa berlemak dan lembut.

Sambal: Sambal pedas manis, kadang-kadang ada hari sambal pedas, kadang-kadang ada sambal manis.

Condiments: Ikan bilis, timun, kacang tanah dan telur. Lengkap

Lauk best seller: Sambal Paru. Paru lembut dan masak dalam sambal lain dari sambal nasi lemak biasa. Tak kering ataupun liat.

Tonton review penuh di sini: 

4. NASI LEMAK WAK KENTUT

Nama: Nasi Lemak Wak Ben @ Nasi Lemak Wak Kentut

Lokasi: Kulaijaya, Johor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1980. Bunyinya mungkin sedikit lucu, Wak Kentut. Tapi gelaran tersebut mempunyai sejarahnya tersendiri.

Nasi: Nasi lemak kukus. Nasi tak melekat dan rasa berlemak.

Sambal: Sambal manis-manis pedas, dan dalam sambal ada ikan bilis. Sedikit berminyak.

Condiments: Telur dan kacang tanah, ikan bilis dalam sambal

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam tepung digoreng segar, dihidang sekali dengan “kruk”. Rangup di luar dan juicy dalam. Ayam goreng memang jadi tarikan orang ramai ke kedai ni.

Tonton review penuh di sini:

5. NASI LEMAK PAK MUSA

Nama: Nasi Lemak Warisan Pak Musa @ Nasi Lemak Tepi Longkang

Lokasi: Banting, Selangor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 70-an. Nasi Lemak Warisan Pak Musa masih kekalkan resipi asli Pak Musa.

Nasi: Nasi Lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Nasi tak berlemak sangat dan rasa ringan dimakan

Sambal: Sambal manis. Sambal menjadi tarikan orang ramai sebab rasa manis dan halus, dan sambal nasi lemak sama yang dihidangkan dengan sotong dan telur goyang.

Condiments: Telur, ikan bilis dan timun.

Lauk best seller: Sotong Sambal. Walaupun sotong rendam, sotong tak rasa liat ataupun “chewy”. Lembut dan memang kena dengan sambal manis. Juga ada tempe.

Tonton review penuh di sini:  

6. NASI LEMAK UJANG CORNER

Nama: Nasi Lemak Ujang Corner

Lokasi: Gombak, Selangor

Sejarah: Bermula operasi lebih dari 30 tahun lepas, resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak lebih dari 6 jam menggunakan cili gred A. Rasa ikan bilis dan bawang

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk, tapi yang uniknya adalah ayam masak merah. Sesuatu lauk yang jarang jumpa dengan nasi lemak.

Tonton review penuh di sini:

7. NASI LEMAK TANGLIN

Nama: Nasi Lemak Tanglin

Lokasi: Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi sejak sebelum merdeka lagi, antara kedai nasi lemak terawal di Kuala Lumpur

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak dengan ikan bilis. Tekstur sambal pekat dan rasa ikan bilis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk.

Tonton review penuh di sini:

8. NASI LEMAK VILLAGE PARK

Nama: Nasi Lemak Village Park

Lokasi: Uptown Damansara, Petaling Jaya

Sejarah: Beroperasi lebih dari bebelas tahun

Nasi: Nasi lemak kukus dalam tong kayu. Rasa berlemak dan sikit berminyak.

Sambal: Sambal pedas dan sikit pahit. Berminyak dan tak rasa manis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam goreng berempah yang memang boleh rasa rempah-rempah dan portion size besar.

Tonton review penuh di sini:

9. NASI LEMAK CT GARDEN

Nama: Nasi Lemak CT Garden

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Resipi turun-temurun lebih dari 2 generasi.

Nasi: Nasi lemak tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan. Dihidang bungkus dalam daun pisang dan kertas surat khabar

Sambal: Sambal sikit pedas dan sikit pahit. Pekat dan sikit pahit

Condiments: Telur sahaja.

Lauk best seller: Di sini lebih dari 17 jenis lauk, dan harga dan saiz portion memang berbaloi

Tonton review penuh di sini:

10. NASI LEMAK RHYS MASAK

Ok, only joking Rhys tahu makan je ???

Kalau ada cadangan nasi lemak yang terbaik kami boleh datang, tulis komen di bawah. Siapa tahu, mungkin kedai tu boleh masuk dalam siri “The Nasi Lemak Show” musim kedua.

 

Makanan-makanan Terbaik Di Langkawi – Best Food In Langkawi

Langkawi atau juga dikenali sebagai “Permata Kedah”, sebuah kumpulan 99 pulau yang terletak dalam negeri Kedah.  Langkawi adalah destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia, dan juga salah satu destinasi “favourite” saya juga 🙂

Dalam blog post harini saya nak ceritakan tentang makanan-makanan terbaik di Langkawi (sebelum ni saya tulis blog post tentang aktiviti-aktiviti terbaik di Langkawi)

Kalau bercuti di Langkawi, bukan sekadar aktiviti terbaik dan menarik, tapi makanan pun menarik juga. Dalam masa seminggu saya berada di sana, saya cuba beberapa restoran dan cafe. Inilah pilihan saya yang korang semua “wajib cuba” semasa di Langkawi.

Tak perlu saya taip panjang sangat, bolehlah layan video terbaru saya dan Traveloka di bawah ni

Best Food in Langkawi – Traveloka Travel Guide

Kesimpulan

nasi dagang pak malau langkawiAntara semua makanan saya cuba, yang paling best bagi saya adalah Pak Malau Nasi Dagang. Nikmatnya bila makan sambil layan view sawah padi dan gunung-ganang. Terbaik boh!

 

roti canai black pepper langkawiDan lagi satu yang menarik sekali adalah “Roti Canai Black Pepper”. Satu makanan menarik dan unik. Macam kebab tapi guna roti canai. Intinya kambing dan sayur. Last sekali banjir dgn kuah black pepper, sos cili dan mayonnaise. Lain macam kan… Kalau pergi Langkawi, kena datang cuba, tapi jangan lambat, cepat sold out sini..

 

Saya pasti di Langkawi korang semua boleh layan dan nikmat makanan best, dan korang semua akan suka sangat bercuti di sana!

Dan juga jangan lupa  kalau korang semua nak cari hotel terbaik dan murah di Langkawi, pergi ke website Traveloka di sini cheap hotels

Kalau nak stay di hotel sama dengan saya stay haritu, bolehlah klik di sini Bella Vista Waterfront Langkawi