Mee Bandung Muar di Restoran Murtabak Tanah Melayu

Mee Bandung merupakan makanan yang berasal dari daerah Muar di negeri Johor.

Bandung membawa maksud berkembar atau berpasangan, dalam hal ini Mee Bandung merupakan sejenis hidangan yang menggabungkan mee dan telur.

Hidangan ini sudah pun terkenal diseluruh Malaysia tetapi ramai yang masih mengganggap bahawa Muar adalah tempat terbaik untuk merasai kenikmatan Mee Bandung yang asli.

Saya singgah ke Restoran Murtabak Tanah Melayu yang terletak bersebelahan dengan Kilang ST untuk merasai Mee Bandung asli Muar.

Misi Mencari Baba Nyonya Cendol di Melaka

Disebabkan oleh kedudukan Malaysia di garisan khatulistiwa, Cendol merupakan hidangan pencuci mulut yang sangat terkenal. Seperti yang kita tahu, Malaysia beriklim panas lembab menjadikan hidangan sejuk seperti cendol digilai ramai.

Cendol pada asalnya merupakan hidangan pencuci mulut yang berasal dari masyarakat Melayu. Tetapi di masa peti ais belum wujud, dan ais masih belum tiba di Tanah Melayu, cendol hanya dihidangkan bersama santan dan gula melaka sahaja.

Kemunculan pelabuhan besar seperti Melaka dan Pulau Pinang, serta kemasukan ais dari negara luar menjadikan Cendol hidangan seperti dikenali kini.

Di Melaka, kaum Baba Nyonya khususnya cukup terkenal dengan Cendol mereka.

5 ramuan utamanya adalah

  • Cendol, Jeli Tepung Beras yang diwarnakan oleh Tepung Cendol.
  • Santan, yang diambil segar dan diperah tanpa tambahan air yang banyak.
  • Kacang, yang direbus sendiri.
  • Ais yang dikisar halus.
  • Gula Melaka yang tinggi kualiti dan tulen rasanya.

Saya singgah ke Kocik Kitchen yang teletak di Jalan Jonker, Melaka untuk merasai sendiri Cendol Melaka Baba Nyonya yang asli.

Top 10 Nasi Lemak Terbaik & Menarik

Bersempena dengan “The Nasi Lemak Show” berikut adalah 10 kedai nasi lemak terbaik dan menarik yang anda patut cuba!

1. NASI LEMAK SALEHA

Nama: Nasi Lemak Saleha

Lokasi: Sri Rampai & Kampung Pandan, Kuala Lumpur

Sejarah: Mula beroperasi di Kampung Pandan lebih 30 tahun lepas

Nasi: Nasi lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan.

Sambal: Masak lebih dari 6 jam. Rasa halus, manis ada sikit pedas.

Condiments: Ikan bilis, kacang tanah, timun dan telur. Lengkap dan rasa secukupnya.

Lauk best seller: Ayam Rendang. Rasa asli dan sedap.

Tonton review penuh di sini: 

2. NASI LEMAK WANJO

Nama: Nasi Lemak Wanjo

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi di Kampung Baru sejak tahun 1963

Nasi: Nasi Lemak Kukus. Nasi kukus tiga kali dalam tong kayu yang asli. Sebutir, rasa berlemak, lembut dan berderai.

Sambal: Dimasak lebih dari 8 jam. Halus dan manis.

Condiments: Ikan bilis, timun dan sebiji telur. Boleh pilih antara telur rebus atau telur goreng. Ikan bilis rangup dan tak masin.

Lauk best seller: Paru Goreng. Ada rasa rempah tersendiri dan tak liat.

Tonton review penuh di sini: 

3. NASI LEMAK CIAST

Nama: Nasi Lemak D’Ciast

Lokasi: Seksyen 19, Shah Alam

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1986, dan resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Berderai, rasa berlemak dan lembut.

Sambal: Sambal pedas manis, kadang-kadang ada hari sambal pedas, kadang-kadang ada sambal manis.

Condiments: Ikan bilis, timun, kacang tanah dan telur. Lengkap

Lauk best seller: Sambal Paru. Paru lembut dan masak dalam sambal lain dari sambal nasi lemak biasa. Tak kering ataupun liat.

Tonton review penuh di sini: 

4. NASI LEMAK WAK KENTUT

Nama: Nasi Lemak Wak Ben @ Nasi Lemak Wak Kentut

Lokasi: Kulaijaya, Johor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1980. Bunyinya mungkin sedikit lucu, Wak Kentut. Tapi gelaran tersebut mempunyai sejarahnya tersendiri.

Nasi: Nasi lemak kukus. Nasi tak melekat dan rasa berlemak.

Sambal: Sambal manis-manis pedas, dan dalam sambal ada ikan bilis. Sedikit berminyak.

Condiments: Telur dan kacang tanah, ikan bilis dalam sambal

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam tepung digoreng segar, dihidang sekali dengan “kruk”. Rangup di luar dan juicy dalam. Ayam goreng memang jadi tarikan orang ramai ke kedai ni.

Tonton review penuh di sini:

5. NASI LEMAK PAK MUSA

Nama: Nasi Lemak Warisan Pak Musa @ Nasi Lemak Tepi Longkang

Lokasi: Banting, Selangor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 70-an. Nasi Lemak Warisan Pak Musa masih kekalkan resipi asli Pak Musa.

Nasi: Nasi Lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Nasi tak berlemak sangat dan rasa ringan dimakan

Sambal: Sambal manis. Sambal menjadi tarikan orang ramai sebab rasa manis dan halus, dan sambal nasi lemak sama yang dihidangkan dengan sotong dan telur goyang.

Condiments: Telur, ikan bilis dan timun.

Lauk best seller: Sotong Sambal. Walaupun sotong rendam, sotong tak rasa liat ataupun “chewy”. Lembut dan memang kena dengan sambal manis. Juga ada tempe.

Tonton review penuh di sini:  

6. NASI LEMAK UJANG CORNER

Nama: Nasi Lemak Ujang Corner

Lokasi: Gombak, Selangor

Sejarah: Bermula operasi lebih dari 30 tahun lepas, resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak lebih dari 6 jam menggunakan cili gred A. Rasa ikan bilis dan bawang

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk, tapi yang uniknya adalah ayam masak merah. Sesuatu lauk yang jarang jumpa dengan nasi lemak.

Tonton review penuh di sini:

7. NASI LEMAK TANGLIN

Nama: Nasi Lemak Tanglin

Lokasi: Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi sejak sebelum merdeka lagi, antara kedai nasi lemak terawal di Kuala Lumpur

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak dengan ikan bilis. Tekstur sambal pekat dan rasa ikan bilis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk.

Tonton review penuh di sini:

8. NASI LEMAK VILLAGE PARK

Nama: Nasi Lemak Village Park

Lokasi: Uptown Damansara, Petaling Jaya

Sejarah: Beroperasi lebih dari bebelas tahun

Nasi: Nasi lemak kukus dalam tong kayu. Rasa berlemak dan sikit berminyak.

Sambal: Sambal pedas dan sikit pahit. Berminyak dan tak rasa manis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam goreng berempah yang memang boleh rasa rempah-rempah dan portion size besar.

Tonton review penuh di sini:

9. NASI LEMAK CT GARDEN

Nama: Nasi Lemak CT Garden

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Resipi turun-temurun lebih dari 2 generasi.

Nasi: Nasi lemak tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan. Dihidang bungkus dalam daun pisang dan kertas surat khabar

Sambal: Sambal sikit pedas dan sikit pahit. Pekat dan sikit pahit

Condiments: Telur sahaja.

Lauk best seller: Di sini lebih dari 17 jenis lauk, dan harga dan saiz portion memang berbaloi

Tonton review penuh di sini:

10. NASI LEMAK RHYS MASAK

Ok, only joking Rhys tahu makan je ???

Kalau ada cadangan nasi lemak yang terbaik kami boleh datang, tulis komen di bawah. Siapa tahu, mungkin kedai tu boleh masuk dalam siri “The Nasi Lemak Show” musim kedua.

 

Makanan Istimewa Taiwan – Xiao Long Bao di “DIN” By Din Tai Fung..

Minggu lepas saya dijemput untuk datang ke sebuah restoran di KLCC, Kuala Lumpur. Satu restoran yang amat menarik bagi saya. Nama dia “DIN” By Din Tai Fung. Kenapa saya rasa restoran ni menarik? Biar saya jelaskan dalam blog ni.

Latar Belakang DIN By Din Tai Fung

Din Tai Fung sebenarnya berasal dari Taiwan, asalnya diasaskan sebagai perniagaan runcit minyak masak tahun 1958, pada tahun 1972 Din Tai Fung kembali semula sebagai restoran menghidangkan menu dumpling dan mi homemade.

Sejak itu Din Tai Fung Hong Kong diiktiraf sebagai salah restoran bertaraf Michelin Satu Bintang pada tahun 2010 sehingga 2014 berturut-turut . Din Tai Fung juga pernah dianugerahkan sebagai sepuluh restoran gourmet teratas di dunia. Di Malaysia pula, Din Tai Fung pernah menang anugerah “19th Malaysia Tourism Awards 2014/2015, Innovative Restaurant”

Setakat ini, Din Tai Fung mempunyai lebih dari 140 restoran di seluruh dunia. Walaupun demikian, Din Tai Fung tetap mengekalkan resipi dan cara masak yang asal.

DIN By Din Tai Fung merupakan restoran pertama mereka di Malaysia yang dikelaskan sebagai “pork free”.

DIN by Din Tai Fung KLCC
DIN by Din Tai Fung terletak di KLCC

Makanan Istimewa

Kalau anda ke DIN, ada satu makanan istimewa yang anda wajib cuba. Iatu “signature dish” dia, Xiao Long Bao – “soup dumplings”

Xiao Long Bao di Din Tai Fung
Xiao Long Bao dikelim sebanyak 18 kali supaya sup yang dalam tak bocor
Apa itu Xiao Long Bao?

Xiao Long Bao adalah sejenis dumpling, yang dikukus dalam pengukus buluh (bamboo steamer). Serupa tapi tak sama dengan “dim sum”, Xiao Long Bao ni penuh dengan intinya dan sup. Setiap dumpling buatan tangan oleh chef yang berpengalaman, dan setiap dumpling dikelim sebanyak 18 kali supaya sup yang dalam tak bocor. Boleh tengok chef buat dumpling secara “live” di depan restoran.

Proses membuat Xiao Long Bao
Boleh tengok chef buat Xiao Long Bao secara “live” di depan restoran

 

Yang specialnya ialah cara nak makan, sebab ada cara yang betul untuk nikmati rasa sepenuhnya.

Macam mana makan Xiao Long Bao?

Disebabkan Xiao Long Bao penuh dengan sup, ada cara untuk makan. Nasib baik pelayan di sana tunjuk saya cara yang betul! (kalau anda ke sana, anda boleh minta tolong mereka tunjuk cara betul)

  1. Menyediakan “sos”. Campur sos kicap, cuka dan halia
  2. Ambil satu Xiao Long Bao dengan chopstick dan cicah dalam sos
  3. Letak atas sudu
  4. Pecahkan Xiao Long Bao supaya sup yang dalam bocor atas sudu dan campur dengan sos
  5. Ambil sedikit halia dari tadi dan letak atas
  6. Makan satu suap!
Jenis Xiao Long Bao di DIN

Kalau nak dapat rasa asli, saya cadang anda cuba Xiao Long Bao Ayam, sebab itu ada rasa paling tepat dengan Xiao Long Bao di Taiwan.

Tapi juga ada satu jenis Xiao Long Bao “fusion”, iatu Xiao Long Bao Sambal – barulah Malaysia!

Taste Test

Bagi saya, dua jenis Xiao Long Bao yang saya cuba sangat sedap. Bila ikut cara betul nak makan, rasa dumpling tu seimbang.

Untuk Xiao Long Bao Ayam, doh/dumpling rasa fresh dan padat, intinya ada rasa ayam dan rempah2, dan sup ada rasa rempah2 sup, tapi ringan. Yang tambah rasa adalah sos dan halia yang kita letak atas. Lazat, dan satu cita rasa yang baru.

Yang sambal pula, doh/dumpling rasa sama dengan ayam, tapi intinya rasa sebiji macam makan sambal. Pedas-pedas manis, dan sedikit rasa ikan bilis. Itu yang rasa paling menarik bagi saya, sebab ada rasa “fusion” Malaysia dan Taiwan.

Sambal Xiao Long Bao
Xiao Long Bao Sambal – barulah Malaysia!

Makanan-makanan lain

Selain dari Xiao Long Bao, DIN juga hidangkan pelbagai jenis makanan asli Taiwan, dan juga beberapa hidangan “fusion” Malaysia/Taiwan. Berikut adalah semua makanan saya cuba di sana, dan sikit komen dari saya tentang rasa.

Salted Egg Prawns

Mungkin kita dah biasa dengan rasa “salted egg”, dari makan telur masin dengan nasi, sampai ke makan salted egg tart. Tapi udang salted egg? Lain macam tu..

Selepas Xiao Long Bao, ni lah makanan favourite saya kat DIN. Udang yang digunakan adalah udang besar dan fresh (boleh tau udang tu fresh sebab rasa dia manis).Selepas
udang digoreng, ia dibalut dengan salted egg batter. Nikmatnyaa bila makan, rasa salted egg tu campur sekali dengan udang fresh.

Salted egg prawns din tai fung
Nikmatnyaa bila makan, rasa salted egg tu campur sekali dengan udang fresh.
Fried Rice Chicken Chop

Boleh kata hidangan ni memang fusion, nasi goreng chicken chop. Saya ambil nasi goreng yang pedas, dan walaupun banyak cili, rasa dia tak pedas sangat (kalau saya sebagai mat salleh boleh tahan, maksudnya sesuai untuk semua!).

Nasi goreng dia style Chinese, boleh rasa telur dan rempah yang ringan. Yang penting ada rasa hangit dari kuali yang menambah rasa. Chicken chop pula tak rasa macam chicken chop biasa, ada rasa rempah2 sendiri. Unik dan sedap. Kalau anda ke sana dan rasa makan Xiao Long Bao sahaja tak kenyang, bolehlah order nasi goreng chicken chop juga.

nasi goreng chicken chop din tai fung
Kalau anda ke sana dan rasa makan Xiao Long Bao sahaja tak kenyang, bolehlah order nasi goreng chicken chop juga.
Custard Bun

Kalau belum kenyang lagi, bolehlah cuba pencuci mulut yang amat menarik bagi saya, steamed custard bun.

Rupa sama macam “pau”, bun ni dikukus juga dan intinya adalah custard. Seperti semua bun, dumpling dan mi di DIN, bun ni diperbuatkan dari tangan chef mengikut pesan – jadi maksudnya rasa dia fresh.

Doh tu rasa tebal dan lembut, dan custard yang dalamnya cair dan panas. Custard rasa berkrim dan tak manis sangat. Cuma hati-hati bila makan, sebab kalau tak bila nak pecahkan bun, bun tu akan “meletup” dan tembak anda dengan custard panas haha

 

Macam-macam lagi

Boleh kata di restoran DIN ni, banyak pilihan makanan, jadi ada sesuatu untuk semua. Saya cuba banyak hidangan kat situ, tapi tak cukup masa untuk cerita tentang semua sini.

Kesimpulan

Saya amat kagum dengan DIN By Din Tai Fung. Boleh kata saya jarang makan makanan seperti ni, tapi kali ni saya rasa sangat tertarik. Semua makanan saya cuba memang sedap bagi saya, rasa-rasa yang unik dan bukan rasa-rasa yang kita biasa makan hari-hari.

Restoran DIN ni sesuai untuk pergi ramai (contoh 2-6 orang), sebab kebanyakan hidangan sesuai untuk kongsi (contoh Xiao Long Bao). Jadi sesuai untuk menyambut hari istimewa ataupun makan dengan famili.

Boleh kata kalau makan di DIN ni bukan setakat untuk makan sahaja, tapi satu pengalaman. Untuk kualiti makanan yang kita dapat, dan kualiti servis, harga memang berbaloi (bawah RM50 satu kepala, kalau makan berkongsi) DIN By Din Tai Fung bukan restoran kita boleh makan hari-hari, tapi satu restoran yang kita boleh makan sekali sekala bila kita mahu sesuatu yang istimewa.

rhys william di din tai fung klcc
Saya amat kagum dengan DIN By Din Tai Fung. Boleh kata saya jarang makan makanan seperti ni, tapi kali ni saya rasa sangat tertarik. Semua makanan saya cuba memang sedap bagi saya, rasa-rasa yang unik dan bukan rasa-rasa yang kita biasa makan hari-hari.
Kalau anda nak pergi dan rasa sendiri, berikut adalah maklumat lanjut

Alamat:
DIN By Din Tai Fung,
Lot 417, Level 4
Suria KLCC,
Kuala Lumpur City Centre,
50088 Kuala Lumpur, Malaysia

Facebook: https://www.facebook.com/DinMalaysia/

Website: https://din-my.com/

 

Makan Premium Seafood di ‘Nice Catch’ Pavilion..

Minggu lepas saya dijemput untuk datang sebuah restoran yang baru buka di Pavilion, Kuala Lumpur. Namanya “Nice Catch” dan konsepnya adalah “premium seafood” dengan pelbagai jenis “homemade sauces”.

Sebagai orang memang suka makan, saya pergi kedai tu dan cuba rasa makanan dia. Berikut adalah komen2 saya tentang pengalaman saya haritu.

Pertama sekali, Nice Catch terletak di Pavilion Mall, Kuala Lumpur di Level 1 (sebelah Food Court) dan fokus restoran dia adalah kepada premium makanan. Maksudnya, harga bukan murah, tetapi kualiti tinggi. Sini bukan tempat yang boleh pergi makan hari2 (kecuali kalau anda kaya raya), tapi tempat memang sesuai untuk special occasion (contoh sambut birthday, anniversary dan lain2)

Starters (makanan permulaan)

Konsep restoran Nice Catch adalah tentang makanan laut, sebab itu kebanyakan dish di menu adalah seafood (kecuali pencuci mulut) Jadi saya hanya akan tulis tentant makanan laut di blog post ni.

Saya mula dengan “Crispy Prawn Cocktail”. Udang tu besar sangat dan memang rasa fresh, tak ada rasa hanyir langsung. Yang uniknya tentang prawn cocktail ni adalah sauce dia, “Ginger Soy Sauce” Pergh pedas sangat! Lain daripada sauce prawn cocktail biasa, dan sauce tu memang bagi prawn cocktail ni “kick”.

Crispy Prawn Cocktail di Nice Catch

Selepas prawn cocktail tu saya cuba “Golden Squid & Salsa”. Sotong goreng dengan cili dan daun selasih dihidang dengan sos salsa. Sotong ni rasa lain sikit sebab dia “korean squid” dan sebab digoreng dengan daun selasih, rasanya lain daripada sotong goreng biasa. Dan juga, unik sebab makan bersama sauce “salsa” (yang rasa tomato).

Golden Squid & Salsa di Nice Catch

Main course (makanan utama)

Walaupun dah hampir kenyang daripada starters, masih ada banyak lagi saya nak cuba dari menu.

Yang pertama sekali adalah signature dish Nice Catch “Spicy Seafood Feast”. Dalam periuk ni ada macam2 jenis seafood, dengan udang, lobster, king crab dan macam2 lagi. Semua dimasak dalam homemade sauce dengan sambal dan serai. Walaupun pedas sikit, sauce tu memang kena dengan rasa seafood tu. Dan seafood tu banyak (tengok pun saiz crab dalam gambar bawah!)

Selepas tu saya makan “Crispy Battered Fish and Friends”. Lebih kurang macam fish and chips, tapi ada udang sekali (sebab itu fish and friends haha). Dish ni unik sebab ikan dia guna adalah ikan kerapu, jadi memang rasa lebih sedap dari ikan dory (yang biasanya guna dalam fish and chips). Seperti biasa, setiap dish ada homemade sauce sendiri, dan tartar sauce ni pun homemade. Tartar sauce tu ada grapefruit dalam sebagai “natural sweetner” tapi bagi saya sauce tu tak cukup manis untuk selera saya.

Crispy Battered Fish and Friends di Nice Catch

Makanan terakhir adalah “Grilled Salmon”. Perghhh sedapnya salmon ni, dan boleh kata salmon ni adalah favourite dish saya di Nice Catch. Saya cakap jujur ya, saya rasa saya tak pernah makan salmon sesedap macam ni, memang rasa fresh dan juicy. Sebab salmon ni tak frozen, dan terus airflown dari Norway ke Malaysia dua kali seminggu, memang rasa fresh. Kualiti salmon tu tinggi juga. Kalau boleh tambah lagi, memang saya dah tambah dah.

Conclusion

Saya rasa puas dan kenyang bila saya keluar dari Nice Catch. Walaupun makanan tak murah (mungkin kos satu kepala dalam rm70+) boleh kata berbaloi. Bukan selalu dapat makan seafood yang berkualiti macam ni, dan bukan selalu dapat rasa homemade sauces yang unik seperti di Nice Catch. Saya boleh cakap jujur, makanan situ “excellent”, dan yang favourite saya adalah “grilled salmon” tu (terliur saya tulis blog ni, sebab teringat rasa salmon tu haha)

Kalau anda nak pergi dan rasa sendiri, berikut adalah maklumat lanjut

Alamat: Lot 1.18.02, Pavilion KL,Kuala Lumpur, Malaysia 55100

Website: http://nicecatch.my/

Instagram: https://www.instagram.com/nicecatch.my/

Facebook: https://www.facebook.com/nicecatch.my/