Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti.. Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng … Continue reading Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha 🙂 Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya … Continue reading 5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Selepas Jerebu Dikurangkan – 5 Taman Cantik dan Menarik Dekat KL

Akhirnya jerebu dah kurangkan, dan boleh nampak pemandangan cantik dan langit biru 😀 Yang ni berita baik untuk saya, sebab saya jenis orang suka pergi luar rumah dan tempat alam. Jadi untuk meraikan jerebu dikurangkan saya akan pergi taman hujung minggu ni dan seronok kat luar. Blog berikutnya ialah Pendapat Saya 5 Taman Cantik dan Menarik … Continue reading Selepas Jerebu Dikurangkan – 5 Taman Cantik dan Menarik Dekat KL

Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Sebelum saya mula tulis cerita ni, saya nak ucapkan terima kasih kepada semua orang yang pergi Bukit Kutu dan Bukit Tabur dengan saya.  Saya rasa macam diterima kat group korang dan tak sabar nak pergi hiking dengan korang tak lama lagi 🙂 Bukit Kutu ialah satu Gunung dekat Kuala Kubu Bharu, Selangor. Tapi saya nak … Continue reading Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Sebelum saya tulis, saya nak cadangkan korang baca blog ni dulu (kalau korang belum lagi) sebab blog ni jelaskan macam mana saya jadi ‘Orang sayang Durian’ Saya rasa bangga saya boleh tahan bau dan cita rasa durian, dan rasa bangga boleh panggil saya ‘Orang sayang durian’. Dulu, saya tak nampak buah durian kat negara lain, dan saya … Continue reading Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

Akhirnya, bahagian 3 dah sampai. Maafkan saya, sebab sebenarnya asalnya blog ni ialah Vlog, tapi saya baru belajar bahasa melayu masa tu dan rasa malu bila tengok Vlog tu. Jadi saya x publish dan biar bahagain tu. Tapi sekarang, walaupun Roadtrip ni saya buat Disember 2013, dan bahagain 1 dan 2 saya tulis Disember 2014, … Continue reading Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

4 Sebab Saya Sayang Malaysia

Ok, ni pertama kali saya buat video macam ‘vlog’, sebab dulu saya rasa malu sikit (sebenarnya malu sangat haha) nak buat video. Tapi baru2 ramai orang cakap kat saya dan cadangkan saya buat video.. Diaorang bagi inspirasi dan motivasi 😀

Harap2 korang boleh faham saya, dan maaf kalau ayat terbalik atau salah/silap ya..

Dalam vlog ni saya cakap pasal 4 sebab saya sayang Malaysia.

Sebenarnya saya ada banyak lagi sebab2 (macam lebih dari 10..) tapi tak cukup masa untuk cakap pasal semua dalam satu video je.

Saya harap korang suka video ni, dan kalau ade maklum balas atau cadangan letak komen di bawah atau mesej saya.

Orang Putih vs Raja Buah – Durian Runtuh

Akhirnya musim buah dah sampai, dan ni maksudnya boleh makan banyak durian! Satu benda pelik dan menarik pasal malaysia ialah banyak rakyat malaysia memang suka buah durian. Mereka suka durian sangat, mereka buatkan peribahasa “Durian Runtuh” – maksud “Dapat untung besar dengan tidak disangka-sangka”. Inilah contoh berapa banyak mereka suka durian sangat , dia kata durian sama dengan untung besar. … Continue reading Orang Putih vs Raja Buah – Durian Runtuh

Bazaar Ramadhan Masjid India – Misi nak cari kuih..

Minggu lepas bulan Ramadhan dah sampai dan sekarang masa untuk pergi bazaar dan pasar Ramadhan untuk cari makanan. Semalam (hari sabtu) saya nak pergi Bazaar Ramadhan dekat Masjid Jamek, dan dalam blog ni saya tulis pasal apa saya buat. Satu tahun lepas saya pergi bazaar yang ni banyak kali, sebab saya suka beli makanan dan minuman … Continue reading Bazaar Ramadhan Masjid India – Misi nak cari kuih..

Cuma blog biasa pasal seorang ‘Mat Salleh’ jalan-jalan di Malaysia