Tag Archives: mat saleh

Jom menyeberang Luat Cina Selatan dan merasa makanan dari Sarawak

Antara semua negeri-negeri di Malaysia, salah satu favourite saya ialah Sarawak, sebab makanan di situ terbaik. Lagipun antara semua Laksa di Malaysia, yang kegemaran saya ialah Laksa Sarawak. Jom tengok video terbaru saya nak cari Laksa Sarawak yang rasa authentic di KL..

Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Aku nak mengaku sesuatu.. Sebenarnya aku memang suka makan durian ­čśŁ. “Hantu durian” katanya.. Tempoyak pun suka jugak ­čśő Hari ni abam Rhys payung korang video aku cari dan makan Ikan Patin Tempoyak yang superb. Kalau korang tak percaya mat salleh boleh tahan durian dan tempoyak, hiburkan hari┬áanda dengan video ni.. Barulah percaya ­čśé p.s.┬áAda … Continue reading Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Bila saya┬ásampai Malaysia 4 tahun lepas, makanan pertama saya┬ámakan ialah “nasi lemak”. Hari ni saya nak tunjuk┬ákorang video saya┬ácari nasi lemak paling sedap di KL. Kalau korang duduk KL, korang mesti cuba makan kat situ! Nama kedai tu “Nasi Lemak Wanjo” bermula operasi tahun 1963, dan kira anatara satu kedai nasi lemak tertua di Kuala … Continue reading Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Blog “Mat Salleh Cari Makan” di Bernama Radio

Bulan Januari 2017 saya dijemput datang ke Bernama Radio untuk cerita sikit pasal pengalaman saya di Malaysia dan kongsi sikit pasal blog ni.

Semua interview tu dirakam melalui Facebook live, tapi panjang sangat (dah hampir sejam). Jadi saya editi sikit dan potong interview ke bahagian pasal blog saya.

Dalam video tu saya kongsi macam mana dan kenapa saya mula blog “Mat Salleh Cari Makan” ni.

Boleh tengok video tu di bawah ni

Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Ok, nama blog saya ialah “Mat Salleh Cari Makan”, tapi dah lama sejak saya post pasal jalan2 cari makan :O.. sabar ya, post hari ni tak ada apa2 selain dari makanan ­čśÇ Introduction Bulan┬álepas saya tiba2 pergi Penang sekejap untuk jalan2 situ dan makan banyak kat situ. Ramai orang kata Penang ialah tempat “heaven” untuk … Continue reading Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti.. Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi ­čÖé Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng … Continue reading Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha ­čÖé Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya … Continue reading 5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Sebelum saya mula tulis cerita ni, saya nak ucapkan terima kasih kepada semua orang yang pergi Bukit Kutu dan Bukit Tabur dengan saya. ┬áSaya rasa macam diterima kat group korang dan tak sabar nak pergi hiking dengan korang tak lama lagi ­čÖé Bukit Kutu ialah satu Gunung dekat Kuala Kubu Bharu, Selangor. Tapi saya nak … Continue reading Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Sebelum saya tulis, saya nak cadangkan korang baca blog ni dulu (kalau korang belum lagi)┬ásebab blog ni┬ájelaskan macam mana saya jadi ‘Orang sayang Durian’ Saya rasa bangga saya boleh tahan bau dan cita rasa durian, dan rasa bangga boleh panggil saya ‘Orang sayang durian’. Dulu, saya tak nampak buah durian kat negara lain, dan saya … Continue reading Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

Akhirnya, bahagian 3 dah sampai. Maafkan saya, sebab sebenarnya asalnya blog ni ialah Vlog, tapi saya baru belajar bahasa melayu masa tu dan rasa malu bila tengok Vlog tu. Jadi saya x publish dan biar bahagain tu. Tapi sekarang, walaupun Roadtrip ni saya buat Disember 2013, dan bahagain 1 dan 2 saya tulis Disember 2014, … Continue reading Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3