Tag Archives: mat salleh

Nasi Kandar Penang di Petaling Jaya?

Tuudiaa Mat Salleh ni mai dahh !! Kali ni Rhys William bawak hangpa semua pekena nasi kandaq yang legend di PJ. Nak tau awat depa kata kedai ni legend dan terbaik? Ok, minta maaf untuk “loghat utara” saya ya, banyak lagi kena belajar 😂 Jom tengok “Mat Salleh Cari Makan” dan saksikan macam mana Nasi Kandar … Continue reading Nasi Kandar Penang di Petaling Jaya?

Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Aku nak mengaku sesuatu.. Sebenarnya aku memang suka makan durian 😝. “Hantu durian” katanya.. Tempoyak pun suka jugak 😋 Hari ni abam Rhys payung korang video aku cari dan makan Ikan Patin Tempoyak yang superb. Kalau korang tak percaya mat salleh boleh tahan durian dan tempoyak, hiburkan hari anda dengan video ni.. Barulah percaya 😂 p.s. Ada … Continue reading Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan) Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna … Continue reading Kawe nok make nasi kerabu…

Blog “Mat Salleh Cari Makan” di Bernama Radio

Bulan Januari 2017 saya dijemput datang ke Bernama Radio untuk cerita sikit pasal pengalaman saya di Malaysia dan kongsi sikit pasal blog ni.

Semua interview tu dirakam melalui Facebook live, tapi panjang sangat (dah hampir sejam). Jadi saya editi sikit dan potong interview ke bahagian pasal blog saya.

Dalam video tu saya kongsi macam mana dan kenapa saya mula blog “Mat Salleh Cari Makan” ni.

Boleh tengok video tu di bawah ni

Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Ok, nama blog saya ialah “Mat Salleh Cari Makan”, tapi dah lama sejak saya post pasal jalan2 cari makan :O.. sabar ya, post hari ni tak ada apa2 selain dari makanan 😀 Introduction Bulan lepas saya tiba2 pergi Penang sekejap untuk jalan2 situ dan makan banyak kat situ. Ramai orang kata Penang ialah tempat “heaven” untuk … Continue reading Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Kena Tipu Bila Mendaki Gunung Ledang..

Saya baru balik dari Gunung Ledang daypack dan saya nak bagi nasihat untuk orang lain berminat hiking kat situ. Hati2 bila naik sebab 3 kali saya kena tipu.. ?     Yang pertama, orang kata kat situ ada “KFC” masa nak naik. Saya ingat itu restoran KFC, tapi sebenarnya KFC tu maksud “Killer For Climbers” … Continue reading Kena Tipu Bila Mendaki Gunung Ledang..

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti.. Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng … Continue reading Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha 🙂 Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya … Continue reading 5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Selepas Jerebu Dikurangkan – 5 Taman Cantik dan Menarik Dekat KL

Akhirnya jerebu dah kurangkan, dan boleh nampak pemandangan cantik dan langit biru 😀 Yang ni berita baik untuk saya, sebab saya jenis orang suka pergi luar rumah dan tempat alam. Jadi untuk meraikan jerebu dikurangkan saya akan pergi taman hujung minggu ni dan seronok kat luar. Blog berikutnya ialah Pendapat Saya 5 Taman Cantik dan Menarik … Continue reading Selepas Jerebu Dikurangkan – 5 Taman Cantik dan Menarik Dekat KL