Tag Archives: terengganu

Rhys Masak Nasi Dagang

Nasi dagang merupakan hidangan yang sangat terkenal di Pantai Timur. Hidangan yang diperbuat dari campuran beras dan pulut beserta gulai ikan tongkol kebiasaanya dihidangkan sebagai sarapan Asal usul hidangan ini membuktikan kepentingan bandar pelabuhan di Pantai Timur seperti Kuala Terengganu satu ketika dahulu. Hidangan ini dicipta untuk dijual kepada pedagang yang berlayar jauh dari atau … Continue reading Rhys Masak Nasi Dagang

Otak Otak Ikan Tenggiri

Penjelajahan saya ke Pantai Timur diteruskan lagi ke Kemaman, Terengganu. Kemaman merupakan salah satu pintu gerbang ke negeri Terengganu menjanjikan keunikkan dan pengalaman menarik untuk merasai sendiri otak-otak asli daripada isi ikan yang sebenar. Saya bertemu Pn. Che Wan Sainah untuk mendalami cara pembuatan otak-otak asli gabungan dari isi ikan sebenar dan sambal resipi turun … Continue reading Otak Otak Ikan Tenggiri

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti.. Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng … Continue reading Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 1a

Nak cakap sekejap, blog ni ayat tunggang sangat, sebab ni blog kedua saya tulis tahun 2014 bila baru belajar Bahasa Melayu. Sekarang kefahaman bahasa dah tingkatkan (harap2 😉 ). Kalau nak baca blog lebih baru tengok disini   Dalam blog post ni saya tulis pasal bila saya jalan-jalan di Malaysia. Harap-harap awak suka post ni, … Continue reading Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 1a